LFF tērē tūkstošiem latu par nestrādājošu statistikas sistēmu

foto lff.lv
foto lff.lv

Lai gan modernās tehnoloģijas strauji attīstās un dažādus jauninājumus tehnoloģiju kompānijas piedāvā teju katru dienu, Latvijas sporta līdzjutējam ne visos populārākajos sporta spēļu veidos iespējams operatīvi atrast informāciju par maču gaitu.

Notikumiem Latvijas čempionāta spēlēs iespējams on-line režīmā (teksta tiešraidēs) sekot līdzi basketbolā, florbolā, hokejā un arī handbolā, taču sporta karalis – futbols – nav starp šiem sporta veidiem.

Latvijas Futbola federācija (LFF) pirms divarpus gadiem noslēdza līgumu par centralizētas datu bāzes menedžmenta sistēmas (Client relationshop management jeb CRM) ieviešanu. Pagājušajā sezonā LFF īpaši neizcēla šo sistēmu, lai gan tā bija publiski pieejama internetā, bet pirms šīs sezonas LFF vadība žurnālistiem klāstīja, ka šajā sistēmā varēs sekot līdzi rezultāta izmaiņām, vārtu guvējiem, brīdinājumiem un citiem notikumiem mačā. Tomēr gan žurnālisti, gan līdzjutēji šobrīd Latvijas futbola čempionāta spēlēm on-line režīmā seko līdzi dažādos ārzemju interneta resursos. 2010.gadā ieviestā sistēma vēl līdz šodienai nefunkcionē un šosezon to nav plānots savest kārtībā, lai gan speciāli tieši šim mērķim – savest sistēmu kārtībā - LFF algojot vienu cilvēku.

Kā portālam ”Delfi” apliecināja vairākas ar LFF saistītas personas, projekts izmaksājis vismaz 30 000 latu, pēc dažiem datiem pat 100 000 latu. Portāla ”Delfi” aptaujātie IT speciālisti norādīja, ka par šādu summu varētu izstrādāt ļoti laba līmeņa, mūsdienīgu interneta mājaslapu, nevis tikai atsevišķu statistikas sadaļu.
Lai noskaidrotu patiesību un skaidrojumu, un arī kliedētu futbola sabiedrībā cirkulējošās baumas par naudas nelietderīgu izmantošanu, portāls ”Delfi” sazinājās ar LFF, tomēr skaidrojumu no iestādes, kura saņem arī valsts finansējumu, neizdevās iegūt. Tā vietā LFF atbildēja noslēpumaini, pat neatkājot līguma noslēgšanas gadu un firmas nosaukumu. LFF neatklāj arī cilvēku, kurš atbildīgs par šīs sistēmas ieviešanu un funkcionēšanu, norādot, ka ”vērtēt darbinieku atbilstību šī uzdevuma veikšanai ir LFF iekšējā kompetencē”.

Netieši LFF norāda, ka pirms līguma slēgšanas nav rīkots arī konkurss, lai izvēlētos izdevīgāko piedāvājumu. ”LFF nav valstiska organizācija, kurai jārīko atklāts konkurss par pakalpojumu sniegšanu vai iepirkumu. LFF var nolīgt pakalpojumu sniedzēju, balstoties uz šajā jomā kompetentu ekspertu ieteikumu vai UEFA, FIFA rekomendācijām,” norāda LFF.

LFF noslēpumainība, nevēloties atklāt līguma noslēgšanas laiku un firmas nosaukumu, nav izprotama, jo pati federācija pirms diviem gadiem publiskoja šo informāciju – līgums slēgts ar kādu ASV kompāniju ”First Sports International". Portāls ”Delfi” sazinājās ar šo kompāniju, tomēr tās skaidrojumu par sadarbību ar LFF iegūt neizdevās.

Tikmēr citām sporta spēļu federācijām, kuru budžets ir mazāks un kurās strādā ievērojami mazāks darbinieku skaits, ar maču teksta tiešraižu nodrošināšanu nav problēmu. Turklāt federācijām nav nekādu noslēpumu par to, kā notiek attiecīgā sporta veida popularizācija internetā.

Uzlabojumus spēļu atspoguļošanā ieviesusi Latvijas Basketbola savienība (LBS), kura par dažiem tūkstošiem latu no Lietuvas iegādājusies jaunu sistēmu. Ar tās palīdzību līdzjutēji internetā varēs sekot līdzi notikumiem basketbola laukumos Latvijā on-line režīmā. Šīs pašas lietuviešu firmas izstrādātā sistēma darbojas Baltijas Basketbola līgas (BBL) rīkotajās sacensībās, kā arī Somijā un Zviedrijā.

Kā skaidroja LBS pārstāve Lāsma Zandere, šosezon plānots teksta tiešraidēs informēt par Latvijas Basketbola līgas (LBL) pirmo divu divīziju spēlēm un, iespējams, arī LBL trešā divīzija tiks iekļauta šajā sarakstā. Tāpat ar šīs sistēmas palīdzību varēs sekot līdzi Latvijas Sieviešu basketbola līgas (LSBL) un dažādu vecumu jauniešu sacensību spēlēm.

”Katrā spēlē sistēmas darbību reāli nodrošina divi cilvēki, kuri ir oficiālajā spēles sekretariāta sarakstā. Viņi arī spēles laikā ievada visu informāciju un līdzjutējs ar nelielu laika nobīdi (minūtes robežās) uzzina par jaunumiem spēlē. Tur strādā apmācīti un licencēti darbinieki, nevar spēlēm on-line veikt cilvēks, kurš nepārzina basketbolu un tiesāšanu. Šo divu cilvēku darbību apmaksā LBS,” nedaudz priekšskaru paver Zandere.

Nedaudz lētāk spēļu on-line sistēma izmaksājusi Latvijas Hokeja federācijai (LHF), kurai to izstrādājuši sadarbības partneri ”Sportacentrs”, kas uztur arī LHF mājaslapu internetā. Kā skaidroja LHF preses sekretārs Māris Gorbunovs, spēļu on-line veikšanai nav nekā sarežģīta. ”Katrā Latvijas čempionāta spēlē pie sekretariāta ir viens cilvēks, kurš uzreiz tehniski ievada informāciju internetā un tas ir redzams līdzjutējiem internetā.”

Šobrīd LHF nodrošina Latvijas čempionāta un Latvijas izlases mājasspēļu teksta tiešraides, bet pēc atsevišķu komandu vēlmes iespējams arī jauniešu sacensību atspoguļošana.

Visām Latvijas augstāko līgu spēlēm teksta tiešraidēs iespējams sekot arī līdzi Latvijas Florbola savienības un Latvijas Handbola federācijas (LHF) mājaslapās internetā.


Написать комментарий