Jēkabpilī 11. oktobrī atvērs jaunu skolu – Vecāku skolu!

foto jekabpils.lv
foto jekabpils.lv

11. oktobrī pl 17:00 pirmsskolas izglītības iestādē „Zvaniņš” tiks simboliski atvērta skola, kādas nevienā citā Latvijas vietā vēl nav – Vecāku skola. Šīs skolas moto būs: „Par labiem vecākiem nepiedzimst, par tādiem kļūst!”, vēsta Jēkabpils pašvaldība.

Ar to tiks uzsākts apmācību cikls Jēkabpils vecākiem, ko iniciē Jēkabpils pilsētas Izglītības nodaļa un finansē Jēkabpils pilsētas pašvaldība.  Šī inovatīvā pasākuma mērķis ir izglītot vecākus, lai veicinātu viņu aktīvu līdzdalību savu bērnu aprūpē un attīstībā agrīnās bērnības posmā.
Vecāku skolas norisi organizēs biedrība „Izglītības iniciatīvu centrs” (IIC).

Vecāku skolas atklāšanas pasākumā piedalīsies Izglītības nodaļas vadītāja L.Kļaviņa, „Izglītības iniciatīvu centra” direktore D.Zaķe, PII „Zvaniņš” vadītāja S.Bērziņa un vecāku padomes priekšsēdētāja K.Liepiņa, kā arī, protams, jaunie skolēni – vecāki- un atraktīvie skolotāji – IIC eksperti.
Vairāk informācijas, zvanot D.Zaķei t. 26306704 vai rakstot uz e-pastu: daiga@iic.lv

Papildinformācija:

Vecāku skolas nepieciešamības pamatojums
Latvijā pastāvošās situācijas raksturojoša īpašība ir tā, ka izglītības problēma netiek aplūkota kā sabiedrības problēma, kas ir kopīga visiem, kam rūp savu bērnu nākotne. Vecāki pārsvarā ir tendēti uz to, ka izglītības iestāde ir atbildīga par viņu bērnu audzināšanu un izglītošanu. Tā kā vecāki ir pirmie savu bērnu izglītotāji, par maz vai nemaz netiek akcentēta vecāku loma un līdzdalības iespējas savu bērnu attīstīšanā.

Šo problēmu pastiprina apstāklis, ka vecākiem, kuri ir ieinteresēti un motivēti savu bērnu attīstībā, kā arī ir atvērti sadarbībai ar izglītības iestādi, nereti trūks izpratnes, kāpēc tas ir būtiski, un trūkst zināšanu un prasmju, kā to darīt. Bieži vien vecāki nav informēti par norisēm un pārmaiņām izglītības sistēmā, tāpēc neveidojas sadarbība, bet dažkārt pat veidojas konflikti atšķirīgo viedokļu par izmantotajiem pedagoģiskajiem paņēmieniem dēļ.

Pirmsskolas vecums ir tas bērna attīstības posms, kurā vecāku līdzdalība ir īpaši nepieciešama. Jēkabpilī ģimenēm, kuru bērniem tiek nodrošināta vieta pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs, šobrīd netiek piedāvāta iespēja izglītoties un tādējādi izzināt, un veicināt sava bērna attīstību. Tomēr pirmsskolas izglītības iestādē veiktais pedagoģiskais darbs ar bērniem būtu efektīvāks un rezultatīvāks, ja vecākiem būtu nepieciešamās prasmes darboties ar saviem bērniem arī mājās un izpratne par to, kas jādara, lai papildinātu bērnudārzā apgūto.

Idejas kopsavilkums

Lai kļūtu par profesionālu darbinieku (skolotāju, pavāru vai citu), cilvēki mācās vairākus gadus, jo jāapgūst ir specifiskas un darbā nepieciešamas zināšanas un prasmes. Kad ģimenē piedzimst bērns, arī ir nepieciešams zināt un prast daudzas lietas, lai bērnu aprūpētu, veicinātu viņa attīstību un palīdzētu viņam apgūt dzīvē nepieciešamās prasmes un izglītoties.

Tomēr nekur Latvijā vecākiem netiek piedāvāta iespēja mācīties un kļūt par „labu vecāku”. Mūsdienu vecāki ir kļuvuši aktīvāki, motivētāki un vēlas iesaistīties savu bērnu audzināšanā ne tikai intuitīvā, bet jau profesionālā līmenī.

Projekta „Vecāku skola” ietvaros tiks piedāvāta šāda iespēja Jēkabpils PII „Zvaniņš” vecāku grupai, vienlaikus arī rosinot citus vecākus aizdomāties par šiem jautājumiem. Jēkabpils pilsēta būs pirmā pašvaldība, kurā tiks reāli piedāvāta iespēja vecākiem izglītoties.

Šis projekts būs pilotprojekts, lai izstrādātu un aprobētu vecāku apmācības programmu. Ilgspējības kontekstā tiek plānots, ka šo vecāku apmācības kursu būs jāapgūst visiem vecākiem, kuru bērniem tiek nodrošināta vieta pašvaldības pirmsskolas iestādē.

Apmācības kursa ietvaros notiks 10 tematiskas nodarbības.

To tematika ietver sevī gan attiecību un vērtību ģimenē, gan bērna kā personības attīstības jautājumus:. Galvenās tēmas:
-          Ko nozīmē „būt labam vecākam”? Vecāku tiesības un pienākumi.
-          Kā bērns attīstās?
-          Kas bērnam ir rotaļa?
-          Kā un kad sākt bērnu gatavot skolai?
-          Bērns kā personība.
-          Par ko jāuztraucas bērna attīstībā?
-          Ģimene kā vērtība.
-          Vecāku un izglītības iestādes sadarbība.
-          Brīvdienas kopā ar bērniem.
-          Droša vide bērnam.


Написать комментарий