“Kafija ar politiķiem” jeb Rēzeknes pilsētas vadība ciemos pie jauniešiem!

foto rezekne.lv
foto rezekne.lv

Ceturtdien, 18. oktobrī, Rēzeknes pilsētas pašvaldības iestādes „Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centrs” ZEIMUĻS zālē valdīja liela rosība un neformāla gaisotne, jo uz diskusiju “Kafija ar politiķiem” tika aicināti Rēzeknes pilsētas Jauniešu domes dalībnieki, jauniešu NVO pārstāvji un Rēzeknes domes deputāti, pašvaldības darbinieki, informē Rēzeknes pašvaldība.

Pagājušajā gadā „Kafija ar politiķiem” notika pilsētas domē, bet šogad jaunieši bija mājas saimnieku lomā un aicināja viesus uz ZEMUĻI, jo Rēzeknes pašvaldības jaunatnes lietas un neformālā izglītība kopš šī gada 1. septembra tiek organizētas tieši šeit.

Jāpaskaidro, ka “Kafija ar politiķiem” ir metode, kuras galvenais mērķis ir veicināt jauniešu un lēmumu pieņēmēju (deputātu, pašvaldības darbinieku, iestāžu vadītāju) savstarpējo dialogu, lai neformālā gaisotnē pārrunātu abām pusēm aktuālus jautājumus, veicinātu savstarpējo sadarbību un ideju apmaiņu. Jauniešiem tā nereti ir pirmā iespēja tieši un nepastarpināti uzrunāt lēmumu pieņēmējus, izstāstīt par sev svarīgo un uzdot jautājumus, savukārt, politiķiem tā ir iespēja dzirdēt par jauniešiem aktuālo no „pirmavota” – paša jaunieša.

Uz kafiju ZEIMUĻĪ bija sapulcējušies 35 jaunieši un jaunatnes NVO pārstāvji, 6 domes deputāti, domes priekšsēdētājs A.Bartaševičs un 3 pašvaldības iestāžu pārstāvji. Tikšanās sākumā jaunieši un pilsētas vadība iepazinās, kopā veidojot  "Zeimuļs" dalībnieka profilu (tāpat kā Facebook, draugiem.lv u.c.). Aktivitātes laikā dalībnieki uzzināja viens otra nodarbošanos, hobijus, kā arī nākotnes sapņus. Jauniešu dome iepazīstināja klātesošos ar jau paveikto darbu 2012. gadā. Turpmākā darbība notika pie kafijas galdiņiem, nedaudz atgādinot sarunas kafejnīcā, kad sapulcējas draugi, paziņas un kopā apspriež sev interesantus jautājumus. Diskusiju tēmas saistījās tieši ar jauniešu dzīvi un iespējām Rēzeknē. Diskusija notika sešos posmos: jauniešu līdzdalības iespējas pašvaldības lēmumu pieņemšanas un citos sabiedriskajos procesos; jauniešu vasaras darbs, nodarbinātības un uzņēmējdarbības iespējas; jauniešu informācija; jaunās akustiskās koncertzāles jeb „Austrumlatvijas reģionālā daudzfunkcionālā centra” iespējas jauniešiem; Rēzeknes pašvaldības jaunatnes politikas rīcības programma 2013. – 2019. gadam; neformālā diskusija – jautājumi „iz privātās dzīves". Diskusijas ietvaros katrs dalībnieks varēja izteikt savu viedokli par visām tēmām. Jaunieši kopā ar politiķiem izvirzīja konkrētas idejas un priekšlikumus, lai Rēzekne veidotos jauniešiem interesanta, ekonomiski attīstīta pilsēta ar daudzveidīgām līdzdalības, informācijas, atpūtas un darba iespējām. Diskusijas noslēgumā tika izvirzītas galvenās prioritātes jeb darba virzieni, kas būtu jāveic, lai uzlabotos jauniešu dzīves kvalitāte pašvaldībā.

Daži jauniešu un politiķu ierosinājumi:

Pašvaldībai jāveido jauniešu vasaras nodarbinātības atbalsta fonds jeb pašvaldības līdzfinansējuma projektu konkurss jauniešu vasaras nodarbinātībai. Līdzīgi kā tiek izsludināti projektu konkursi jaunatnes iniciatīvu un nometņu organizēšanas jomā;

Sadarbībā ar uzņēmējiem jārīko prakses dienas;
Jauniešu brīvprātīgā darba paplašināšana pašvaldībā, balstoties uz jaunās koncertzāles iespējām;
Jauniešiem būtu nepieciešama atsevišķa informatīva sadaļa Rēzeknes mājas lapā www.rezekne.lv/jaunatnei;
Pašvaldībā jāveido ikgadēji, tradicionāli pasākumi sporta, kultūras un atpūtas jomā (piemēram, skrējiens „Ieelpo Rēzekni”), kas veicinātu pilsētas atpazīstamību Latvijas mērogā;

Jauniešu domes dalībniekiem aktīvi jāapmeklē pilsētas domes sēdes, jāuzdod jautājumi, jāpiedalās sabiedriskajās apspriedēs.

Diskusijas gaitā nopietnas idejas un sarunas mijās ar mazāk nopietniem un neformāliem jautājumiem par interesantiem notikumiem no bērnības, par favorītmūziķiem un aktieriem, par pirmo nopelnīto santīmu, mīļāko gadalaiku, ēdienu un visjaukāko vietu pilsētā u.c.

Noteikti jāpiebilst, ka ļoti daudzi priekšlikumi, idejas, kas izskanēja „Kafijā ar politiķiem” 2011. gadā, tika ņemtas vērā, veidojot „Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centra” ZEIMUĻS piedāvājumu jauniešiem. Piemēram, šeit jauniešiem drīzumā būs iespējas izmantot multimediju un mūzikas aprīkojumu, kas ļaus eksperimentēt un veidot pašiem reklāmas, video, mūzikas klipus, bet moderno tehnoloģiju darbnīcā varēs izmantot jaunas iekārtas, lai veicinātu jauniešu uzņēmējdarbību. Novembrī uzsāks darbu Jaunatnes informācijas centrs. ZEIMUĻĪ tiek rīkotas arī jauniešu neformālās izglītības apmācības, semināri, šeit tiekas jauniešu nevalstiskās organizācijas, tai skaitā Jauniešu dome, kura 1. novembrī aicina Latgales reģiona aktīvās organizācijas pieteikties uz jaunatnes NVO izstādi. Tāpat jaunieši bija izteikuši vēlmi organizēt sportisku pasākumu rēzekniešiem un radās veiksmīga ideja par „Ieelpo Rēzekni”, kas turpinās arī šogad un visi iedzīvotāji tiek aicināti 18. novembrī aktīvi un patriotiski svinēt valsts svētkus, piedaloties skrējienā „Ieelpo Rēzekni 2012 ”.

Visās ZEIMUĻA aktivitātēs var piedalīties jaunieši ar īpašām vajadzībām.

„Kafijas ar politiķiem Nr.2” noslēgumā Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs A.Bartaševičs un klātesošie deputāti aicināja jauniešus aktīvāk iesaistīties tieši pašvaldības lēmumu pieņemšanas procesos, apmeklējot domes sēdes un klātienē uzdodot sev interesējošus jautājumus, tāpat aicināja aktīvi iesaistīties sabiedriskajās apspriedēs par dažādu projektu īstenošanu pilsētā. Politiķi apliecināja savu gatavību turpmākajai sadarbībai un dialogam ar jauniešiem. Savukārt, deputāts J.G. Vjakse aicināja jauniešus 25. oktobrī piedalīties līdzīgā pasākumā „Tikšanās ar uzņēmējiem” ZEIMUĻĪ.

Jauniešu dome apkopos visas diskusiju idejas, priekšlikumus un iesniegs pilsētas domē.

Šobrīd uzsākts darbs pie Rēzeknes pilsētas Jaunatnes politikas stratēģijas izveides, tāpēc šī tikšanās bija nozīmīgs sākums lēmumu pieņēmēju un jauniešu strukturētam dialogam par jaunatnei svarīgu jomu attīstību pašvaldībā. Jaunieši tiek aicināti paust savu viedokli par jauniešiem svarīgiem jautājumiem pašvaldībā, rakstot uz iveta.balcune@rezekne.lv, atnākot uz Rēzeknes pilsētas pašvaldības iestādi „Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centrs” (Krasta iela 31, 2. stāvs, 2.8 kab.) vai zvanot 64622599.


Написать комментарий