Asads pasludinājis Sīrijā vispārējo amnestiju

foto majalla.com
foto majalla.com

Sīrijas prezidents Bašars al Asads, kura spēki jau kopš 2011. gada pavasara cīnās pret bruņotiem nemierniekiem, izsludinājis vispārējo amnestiju, atsaucoties uz vietējiem medijiem, otrdien vēsta aģentūra “France Presse”.

Amnestija attiecas arī uz tiem, kas notiesāti par kriminālnoziegumiem. Netiek gan paskaidrots, vai tiks atbrīvoti arī režīma pretinieki un sacelšanās laikā aizturētie.

“Delfi” jau vēstīja, ka saskaņā ar cilvēktiesību organizācijas datiem režīma spēki ir nolaupījuši tūkstošiem cilvēku.

Sīrijas konflikts turpinās jau kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pāraugusi bruņotā nemiernieku un valdošā prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Režīms uzsver, ka cīnās pret bruņotiem teroristiem, kurus atbalsta ārvalstis. Saskaņā ar ANO datiem, konfliktā gājuši bojā jau vairāk nekā 20 000 cilvēku, pārsvarā civiliedzīvotāji, bet nevalstiskās organizācijas ziņo par vismaz 33 000 nogalināto.

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijas Sīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna.

Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.


Написать комментарий