Daugavpils universitātē notika pasākums par godu Sv.Nikolausa dienai

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Saskaņā ar tradīciju Ziemassvētku svinēšana Eiropā sākas 6.decembrī – Svētā Nikolausa piemiņas dienā, kurš ir bērnu un ceļotāju aizbildnis.

Viņš dzīvoja Vācijā un bija kristiešu mācītājs, kurš sludināja mīlestību un iecietīgu attieksmi vienam pret otru, tāpēc izpelnījās tautas mīlestību. Leģenda vēsta, ka Sv.Nikolauss cienāja bērnus ar riekstiem, žāvētiem augļiem un saldo maizi, tāpēc Sv.Nikolausa dienas priekšvakarā miljoni bērnu Vācijā čakli tīra savas kurpes un vienu no tām atstāj durvju priekšā. Naktī atnāk Sv.Nikolauss un atstāj kurpēs saldumus un mazas dāvaniņas bērniem, kuri visa gada garumā labi uzvedās, vai rīksti tiem bērniem, kas slikti uzvedās. Šī svētā tēls tiek izmantots populārajās Coca-cola reklāmās.

Šos un vairākus citus ticējumus atcerējās skolēni, kuri bija pulcējušies ceturtdien, 6.decembrī, Daugavpils universitātes aktu zālē un svinēja Svētā Nikolausa dienu. Skolēnu komandas no Daugavpils Valsts ģimnāzijas, 9., 10. un 12.vidusskolas, Vienības pamatskolas, kā arī Dagdas vidusskolas un Krāslavas valsts ģimnāzijas runāja vācu valodā, atcerējās šo svētku tradīcijas, dekorēja ārdurvis, izrotāja dāvanām domāto kurpīti un vienkārši labi pavadīja laiku.

DU Vācu valodas centra vadītāja Nataļja Demjaņeno portālam Gorod.lv pastāstīja, ka minētie svētki tiek rīkoti katru gadu un parasti tajos piedalās skolēni, kuriem vācu valoda ir otrā svešvaloda. Skolēnu komandas dalībnieku skaits un vecums nav ierobežoti, un visi tiek cienāti ar saldumiem.

Daudzi skolēni šo pasākumu DU apmeklē katru gadu, iegūstot ne tikai jaunas zināšanas un pieredzi, bet arī jaunus draugus. Krāslavas valsts ģimnāzijas 11.klases skolnieces atzinās, ka viņas labprāt apmeklē Daugavpili.

Sv.Nikolausa svētku svinēšana nav galā – piektdien, 7.decembrī, no rīta tos svinēs Daugavpils pirmsskolas izglītības iestādē Nr.24. Bet plkst.15:00 DU Vācu valodas centrā (Vienības ielā 13, 401.auditorija) notiks tikšanās ar vācu rakstniekiem, kuri Latvijā ieradušies projekta ietvaros, kuru atbalsta Vācijas Ārlietu ministrija.



Написать комментарий