Vēsturnieku biedrība “Calcuna” paveikusi lielu darbu Kalkūnes pagasta vēstures izpētē

foto lat.gorod.lv
foto lat.gorod.lv

Telefonsarunas laikā Kalkūnes pagasta pārvaldes kultūras menedžere Brigita Madelāne portālam Gorod.lv pastāstīja, ka no 2012.gada marta Kalkūnes pagastā aktīvi darbojas vēsturnieku biedrība „CALCUNA”, kura nodarbojas ar vēstures faktu apzināšanu un vēsturisko liecību vākšanu, kas saistās ar Kalkūnes pagasta teritoriju.

Pēc B.Madelānes vārdiem, sākotnēji biedrībā darbojās seši entuziasti, to vidū arī pieredzējušie vēsturnieki, profesori un novadpētnieki, - Leo Trukšāns, Oļegs Papsujevičs un Jurijs Čertovs. Patlaban biedrībā darbojas ap 14 cilvēkiem.

Sākotnēji vēsturnieku biedrība tika dibināta, lai izveidotu tūristiem domāto bukletu par Kalkūni, bet vēlāk kļuva skaidrs, ka informācijas ir tik daudz, ka var izdot grāmatu.

Gada laikā ir bijušas neskaitāmas tikšanās ar Kalkūnes vietējiem vecākā gadagājuma iedzīvotājiem – gan tiem, kas dzīvo vēl tagad šeit, gan tiem, kam Kalkūni saistās ar bērnības atmiņām. Daudz jaunas informācijas iegūts, tiekoties gan ar Zarasu muzeja darbiniekiem, profesoru no Viļņas, Daugavpils Krievu nama vēstures pētniekiem.

Atbildot uz jautājumu par neparastākajiem atklājumiem, Madelānes kundze pastāstīja, ka pirms pētījumiem bija zināms, ka Kalkūnes nosaukums vēsturiskajos dokumentos pirmo reizi minēts 17.gs., bet šobrīd atrasti pierādījumi, kas apliecina, ka šis nosaukums minēts jau 1504.gadā.

Madelānes kundze paziņoja, ka nākamā gada novembrī vēsturnieku biedrība „CALCUNA” sadarbībā ar Daugavpils universitāti plāno organizēt konferenci ar studentu un zinātnisko pētnieku piedalīšanos. „Iespējams, kāds no studentiem izvēlēsies Kalkūnes vēstures tēmu kā sava bakalaura darba tēmu”, - izteica pieņēmumu B.Madelāne.


Написать комментарий