Zināmi aptaujas rezultāti par Daugavpils sabiedriskā transporta kvalitāti

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Daugavpils pilsētas pašvaldība saņēmusi 963 aizpildītās anketas aptaujas ietvaros, kuras mērķis bija noskaidrot iedzīvotāju viedokli par pilsētas sabiedriskā transporta pieejamību un efektivitātes paaugstināšanu. Portālam Gorod.lv kļuvuši zināmi aptaujas rezultāti un to sakarā pašvaldībā izdarītie daži secinājumi.

Aptaujas dati liecina, ka katru dienu autobusa pakalpojumus izmanto 34% respondentu, 1-2 reizes nedēļā – 22%, 1-2 reizes mēnesī – 23%, bet 16% respondentu autobusa pakalpojumus neizmanto. Savukārt ar tramvaju katru dienu brauc 30% aptaujāto, 1-2 reizes nedēļā – 26%, 1-2 reizes mēnesī – 24%, tramvaja pakalpojumus neizmanto 16% aptaujāto.

Pamatojoties uz šo informāciju, pašvaldība secinājusi, ka kopumā 56% pilsētas iedzīvotāju regulāri izmanto sabiedrisko transportu, kas liecina, ka šie pakalpojumi ir pieprasīti un nepieciešami.

Sabiedrisko transportu – autobusu – 36% respondentu izmanto, jo nav personīgā transporta līdzekļa, 17% atbildēja, ka ar sabiedrisko transportu var vieglāk tikt līdz darbam, 16% aptaujāto paziņoja, ka ģimenē ir tikai viena automašīna, 15% nav autovadītāja tiesību, 9% brauc ar autobusu degvielas augstu cenu dēļ.

Savukārt ar tramvaju 32% respondentu brauc, jo viņiem nav personīgā transporta līdzekļa, 23% uzskata, ka ar sabiedrisko transportu var vieglāk tikt līdz darbam, 18% aptaujāto ģimenē ir tikai viena automašīna, 11% nav autovadītāju tiesību, 9% brauc ar tramvaju degvielas augstu cenu dēļ.

No augstākminētā izriet, ka sabiedriskā transporta pakalpojumi nepieciešami, lai nodrošinātu iedzīvotāju profesionālo mobilitāti.

Respondenti atbildēja arī uz jautājumu, kāpēc viņi neizmanto sabiedrisko transportu. 35% aptaujāto autobusu neizmanto neērtu maršrutu dēļ, 26% var atļauties braukt ar personīgo transporta līdzekļi, 18% nav apmierināti ar autobusu sarakstu, 12% aptaujāto sabiedriskā transporta izmantošana ir par dārgu, bet 9% izvēlējās citu variantu.

Tramvaju respondenti neizmanto sekojošo iemeslu dēļ: 33% var atļauties braukt ar personīgo transporta līdzekļi, 26% aptaujāto neizmanto tramvaju neērtu maršrutu dēļ, 19% sabiedriskā transporta izmantošana ir par dārgu, 12% nav apmierināti ar sarakstu, 10% respondentu izvēlējās citu variantu. Šajā sakarā izdarītos secinājumus pašvaldības speciālisti portālam neizpauda.

Aptaujas dalībnieki paziņoja arī, ko viņi vēlētos uzlabot sabiedriskā transporta sistēmā un vai gatavi maksāt vairāk par sabiedriskā transporta pakalpojumiem. Minēto informāciju portāls publicēs tuvākajā laikā.

Atgādināsim, ka pašvaldības rīkotā aptauja notika no 2012.gada 9.jūlija līdz 8.augustam. Aptaujā pārsvarā piedalījās sievietes (66%) vecumā no 26 līdz 55 gadiem (67%) ar augstāko izglītību (45%), kuras dzīvo Jaunbūvē, Jaunforštadtē, centrā un Ķīmijā. Anketas aizpildīšana aizņēma līdz 5 minūtēm.


Написать комментарий