21.janvārī Latvijā izziņots gripas epidēmijas sākums: pagaidām epidēmija izplatījusies tikai vienā pilsētā

foto: kiyany.obozrevatel.com
foto: kiyany.obozrevatel.com

Slimību profilakses un kontroles centra gripas un akūtu augšējo elpceļu infekciju monitoringa dati liecina, ka pagājušajā nedēļā Jelgavā saslimstība ar gripu ir sasniegusi epidēmijas apmērus – tika reģistrēti 107 saslimšanas gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju.

Saskaņā ar MK noteikumiem, šī gada 21.janvārī Slimību profilakses un kontroles centrs izziņojis gripas epidēmijas sākumu.

Arī citās monitoringa teritorijās saslimstība ar gripu ievērojami palielinājusies. Slimību profilakses un kontroles centra monitoringa dati par pagājušo nedēļu liecina, ka 67 ģimenes ārstu praksēs tika reģistrēts 41 saslimšanas gadījums ar gripu: Jelgavā – 7, Daugavpilī – 6, Jēkabpilī – 1, Liepājā – 2 un Rīgā – 25. Daugavpilī reģistrēts 68,1 saslimšanas gadījums uz 100 000 iedzīvotāju, tādējādi minētie rādītāji arī tuvojas epidēmijas apmēriem – 100 saslimšanas gadījumiem uz 100 000 iedzīvotāju.

Visvairāk gripas gadījumi reģistrēti vecuma grupā līdz 4 gadiem. Gripas intensitāte Latvijā bijusi vidēji 39,9 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem.

Epidemiologi atgādina, ka gripas epidēmijas laikā no valsts budžeta līdzekļiem tiek apmaksātas ģimenes ārstu mājas vizītes pie gripas slimniekiem. Pacientiem ar gripas saslimšanu par ģimenes ārsta mājas vizīti ir jāmaksā valstī noteiktā pacienta iemaksa – Ls 2,00. Plašāka informācija šeit.

 


Написать комментарий