D.Rodionovs: Jāapstiprina pārskatītā Eiropas sociālā harta un jāpaaugstina minimālā darba alga

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Šī gada 30.janvārī Latvijas Saeimas sēdes laikā no dienas kārtības tika noņemts jautājums par pārskatītās Eiropas sociālās hartas apstiprināšanu otrajā lasījumā. 

Minētais dokuments pirmajā lasījumā tika apstiprināts pagājušā gada 24.novembrī, savukārt tagad deputātiem vajadzēja apstiprināt hartas grozījumus.

Saeimas deputāts no Daugavpils Dmitrijs Rodionovs (SC) portālam Gorod.lv paziņoja, ka acīmredzot pēdējā brīdī koalīcijas pārstāvji saprata, ka viņiem pietrūks balsu, lai noraidītu likumprojektu, kā tas bija ieplānots, tādēļ tika ierosināts atlikt šī cilvēkiem nozīmīga jautājuma izlemšanu.

Dokuments, kuru deputāti atteicās apstiprināt, nosaka, ka valsts apņemas atzīt strādājošo tiesības uz taisnīgu atalgojumu, šim atalgojumam jābūt vismaz 66% no nacionālā ienākuma uz vienu iedzīvotāju, tas ir, nedaudz vairāk par 300 latiem.

D.Rodionovs informēja, ka „Saskaņas centra” iesniegtie grozījumi par 95% atbilst „Visu Latvijai!” iesniegtajiem grozījumiem. Grozījumu mērķis ir uzlabot dokumentu, un attiecīgi arī iedzīvotāju dzīves līmeni. Bet acīmredzot valdošā koalīcija un „VL” nezināmu iemeslu dēļ nespēja panākt vienošanos, izteica pieņēmumu deputāts.

„Minētā harta ir vienīgais aizsargmehānisms, kurš varētu nodrošināt iedzīvotāju normālu dzīves līmeni. Tagad acīmredzot dokumenta apstiprināšana atkal tiks atlikta uz nenoteiktu laiku, un ar tā ratifikāciju neviens nesteigsies. Gan es, gan mani frakcijas biedri, kategoriski nepiekrītam valdošās koalīcijas pozīcijai un esam apņēmības pilni rosināt šī jautājuma atkārtotu apspriešanu. Ārlietu komisija ļoti daudz strādāja, lai iesniegtu dokumentu apstiprināšanai, un es ceru, ka tā atkārtoti aktualizēs šo jautājumu”, - atzīmēja D.Rodionovs.

Deputāts paskaidroja, ka, ja harta tiktu apstiprināta un darba algas minimālā likme tiktu paaugstināta, tuvāko divu gadu laikā valstij vajadzētu sasniegt mērķi, tomēr valdošās koalīcijas vairākums atlika lēmuma pieņemšanu, atbalstot likumu par eiro ieviešanu, sakarā ar kuru iedzīvotāju viedoklis nav viennozīmīgs.


Написать комментарий