Gorbačovs vaino sevi sievas Raisas nāvē

foto: lat.mixnews.lv
foto: lat.mixnews.lv

Pirmais PSRS prezidents Maihails Gorbačovs intervijā Vācijas izdevumam "Stern" paziņojis, ka Berlīnes mūra krišanas laikā 1989.gada 9.novembrī viņš esot "vienkārši gulējis mājās, un viņu neviens nepamodināja.

Nebija arī tādas nepieciešamības," norāda bijušais komunistiskās partijas vadītājs.

"Par notikušo es uzzināju agri no rīta. Mūsu pozīcija toreiz bija skaidra jau no paša sākuma – pilnīga vienaldzība par to, ko kurš runā”. Sadalītā Vācija, pēc Gorbačova teiktā, bija laika bumba ar lēnu degli. Tāpēc viņam nav bijis šaubu par to, ka Vācijas atkalapvienošanās atbilst kopīgajām interesēm, kaut arī Lielbritānija un Francija sākotnēji bija pret apvienošanos.

Turklāt, pēdējais PSRS līderis izteica pārmetumus rietumu politiķiem par to, ka tie nepiešķīra Krievijai kredītus tajā laikā, kad valsts atradās ļoti sarežģītā ekonomiskā situācijā.

Gorbačovs arī uzsver, ka tieši PSRS bija aukstā kara beigu, un Vācijas apvienošanās iniciatore. "Daži rietumu politiķi paziņojuši, ka tieši viņi ir galvenie, kuri panāca, lai beigtos aukstais karš," norāda Gorbačovs, un uzsver, ka Vācijas apvienošana nebūtu bijusi iespējama bez Krievijas līdzdarbības.

Intervijas noslēgumā, vācu Žurnālam "Stern", Gorbačovs norāda, ka ka viņš joprojām uzskata sevi par vainīgu dzīvesbiedres Raisas nāvē, jo viņa tā arī nav varējusi samierināties par kritiku un apsmiešanu, kas tika publiski vērsta pret viņas vīru.


Написать комментарий