Ebreju dienu ietvaros M.Rotko mākslas centrā tika apbalvoti skolēnu konkursu uzvarētāji

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Nedēļas laikā Daugavpilī tiek svinētas Ebreju kultūras dienas, kuru ietvaros ceturtdien, 14.martā, M.Rotko mākslas centrā notika ebreju māksliniecisko kolektīvu koncerts un divu skolēnu konkursu uzvarētāju apbalvošana.

Daugavpils universitātes Komparatīvistikas institūta asociētā profesore Elīna Vasiļjeva pastāstīja portālam Gorod.lv, ka viens no tiem bija eseju konkurss, bet otra ietvaros pirmo reizi Daugavpils vēsturē skolu teātru kolektīvi tika apbalvoti ar Mihoelsa balvu.

„Martā saskaņā ar tradīciju notiek Mihoelsa dienas, un gribās cerēt, ka šis konkurss un Mihoelsa balvas pasniegšana kļūs par ikgadējo pasākumu. Šogad literāro kompozīciju konkursa ietvaros Mihoelsa balvu žūrija piešķīra Bērnu un jauniešu centra „Jaunība” teātra ansamblim „Radīšana” Svetlanas Semeško vadībā”, - paziņoja Elīna Vasiļjeva.

Jaunībā Solomons Mihoels dzīvoja Daugavpilī un kopā ar draugiem un savu dvīņu brāli dibināja pašdarbības kolektīvu, tādēļ viens no konkursa noteikumiem bija domubiedru kolektīva esamība. Kā arī skolēniem bija jāprezentē literārā ekspozīcija, nevis parasts teātra uzvedums. Ansamblis „Radīšana” bija sagatavojis īstu mini-iestudējumu.

Otrā skolēnu konkursa nosaukums bija slavenā franču filozofa un rakstnieka Žana Pola Sartra vārdi: „Es vienmēr varu izvēlēties...”, konkursā piedalījās 10.-12.klašu skolēni. Skolēniem vajadzēja brīvā formā uzrakstīt eseju par cilvēkiem, kuri iegāja vēsturē. Pēc DU profesores vārdiem, konkursa tēmas nebija saistītas ar esošo skolas programmu, tomēr izraisīja lielu skolēnu interesi. Personu vidū, par kuriem varēja rakstīt, bija Glābēji, Rauls Valenbergs, slaveni daugavpilieši Solomons Mihoels, profesors Josifs Šteimans, kuram šogad aprit 90 gadi. 

Konkursā aktīvi piedalījās Latgales reģiona vidusskolēni, savukārt Daugavpili tajā pārstāvēja tika viena skola – 12.vidusskola. Rezultātā par konkursa uzvarētājiem kļuva Salienas vidusskolas skolēni, otro vietu ieguva daugavpilieši no 12.vidusskolas, trešo vietu sadalīja Špoģu vidusskola un Salienas vidusskola.

Apbalvošanas ceremoniju padarīja īpašu ebreju dziesmas un melodijas Daugavpils muzikālās vidusskolas ansambļa izpildījumā Grigorija Kagana vadībā, kā arī ebreju kopienas bērnu un pieaugušo muzikālo kolektīvu, Naujenes skolas ansambļa izpildījumā.
Ebreju kultūras dienas Daugavpilī noslēgsies sestdien, 16.martā, kad tiks nolikti ziedi pie slavenā aktiera, režisora, pedagoga un sabiedriskā darbinieka Solomona Mihoelsa mājas.
 



Написать комментарий