Roberts Ķīlis: Latvijas augstākās izglītības kvalitātes novērtēšanas procesam jābūt nevainojamam

foto: reformupartija.lv
foto: reformupartija.lv

Akreditācija ir nepārvērtējami svarīga funkcija, kas nodrošina studējošiem iespēju iegūt kvalitatīvu augstāko izglītību, sekmīgi konkurēt darba tirgū un līdz ar to ir cieši saistīta arī ar valsts ekonomisko attīstību.

Akreditācija uzskatāma par augstākās izglītības kvalitātes zīmogu, bez tās nav iespējama starptautiska atzīšana un konkurence. Tieši šo iemeslu dēļ Izglītības un zinātnes ministrija 25. septembrī Ministru kabinetā apstiprinātajos akreditācijas noteikumos paredzēja, ka studiju virzienu akreditācija ir jāveic organizācijai ar starptautisku reputāciju un kvalitātes standartiem. Ar šo lēmumu tika pārtraukta prakse, ka augstākās izglītības sektors pats sevi vērtē un akreditē.

Ņemot to vērā, šobrīd nav pieļaujams, ka akreditācijas procesā nekritiski tiek izmantoti rezultāti no būtiski apšaubīta Eiropas Sociālā fonda projekta “Augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšana un priekšlikumi kvalitātes paaugstināšanai”, ko īstenojusi Augstākās izglītības padome.

Lai šo jautājumu risinātu Izglītības un zinātnes ministrija piedāvā nodrošināt, ka minētā projekta iegūtos rezultātus studiju virzienu akreditācijas vajadzībām Studiju akreditācijas komisija izmanto atbilstoši izvērtējot un nepieciešamības gadījumā pieprasot papildu informāciju no augstskolām vai koledžām, ja tas nepieciešams atbilstoši Eiropas asociācijas kvalitātes nodrošināšanai augstākajā izglītībā izstrādātajām vadlīnijām „Standarti un vadlīnijas kvalitātes nodrošināšanai Eiropas augstākās izglītības telpā”.

Šāds lēmums paredz to, ka Vācijas akreditācijas aģentūrai ASIIN nebūs nekritiski jāpieņem apšaubīta projekta rezultāti un tā varēs nodrošināt akreditācijas procesu, kas ir atbilstošs starptautiski atzītiem kvalitātes kritērijiem. Lielākie ieguvēji no šāda lēmuma būs Latvijas augstskolu studenti, kuriem tādējādi beidzot būs nodrošināta iespēja saņemt diplomus ar starptautisku kvalitātes zīmogu.


Написать комментарий