Lietuva vēlas vienoties ar Gazprom par gāzes cenu samazināšanu

foto: lenta-ua.net
foto: lenta-ua.net

Lietuva varētu panākt vienošanos ar Krievijas energokompāniju Gazprom, lai šajā gadā tiktu samazināta gāzes cena, paziņojis Lietuvas enerģētikas ministrs Jaroslavs Neverovičs.

Kā raksta themoscowtimes.com, patlaban svarīgākais mērķis sarunās ar kompāniju ir izveidot tādu iepirkuma mehānismu, lai Lietuva no Krievijas varētu iegādāties gāzes cenu par tādām cenām, kādas ir pasaules tirgū. Ministrs cer, ka vienošanos varētu panākt jau šajā gadā.

Jāpiebilst, ka pērn Gazprom Lietuvai piegādāja 3,32 miljardus kubikmetru dabasgāzi.

Jaunais sašķidrinātās dabasgāzes termināls, ko Lietuva vēlas būvēt Klaipēdas ostā līdz 2014. gadam, nodrošinās valsti ar alternatīvu Gazpromgāzei.

Iepriekš Lietuvas premjerministrs Aļģirds Butkevičs sacīja, ka Viļņa vēlētos samazināt importētās gāzes cenu par vismaz 20%.

Savukārt Gazprom sarunās vēlas panākt vēl papildus nosacījumus, piemēram, lai Lietuva neievieš Trešo ES enerģētikas paketi un apmaiņā pret gāzes cenas samazinājumu vēlas noslēgt ilgtermiņa piegādes līgumu. Tāpat gāzes gigants vēlas, lai Lietuva atsauktu savu prasību Stokholmas arbitrāžas tiesā par Lietuvai iepriekšējos līgumos noteikto gāzes cenu, kā rezultātā valsts par gāzi pārmaksājusi 1,5 miljardus eiro. 


Написать комментарий