Anglijas izsoļu nams atradis “Titanic” diriģenta vijoli

foto: agregator.pro
foto: agregator.pro

Anglijas izsoļu nama "Henrijs Oldridžs un dēli" pārstāvis paziņoja, ka ir atrasta pirms 101 gada nogrimušā kuģa "Titanic" orķestra diriģenta Volesa Hartlija vijole, ziņo vietne "rti.fr". Kā zināms, "Titanic" katastrofas laikā orķestris turpinājis spēlēt līdz pēdēja brīdim.

Pēc Endrjū Oldridža stāstītā, Volesa Hartlija ķermenis ūdenī atradies apmēram desmit dienas. Vijole tika atrasta čemodānā, kas bijis piesiets pie mūziķa mirstīgajām atliekām. Pēc citu avotu sniegtās informācijas, vijole atradās futlārī, nevis čemodānā.

Bojā gājušā mūziķa māte vēlējās, lai vijole tiktu apglabāta kopā ar dēlu, jo viņam šis instruments bijis ļoti dārgs. Tā bija līgavas dāvana saderināšanās dienā, tādēļ arī vijoli tika nolemts saglabāt. Uzraksts uz vijoles "Volesam saderināšanās dienā. Marija" bija izšķirošs arguments, lai noteiktu instrumenta piederību.

Kanādiešu glābēju no ūdens izzvejotie "Titanic" mūziķu instrumenti tika nosūtīti galvenā diriģenta atraitnei Marijai Robinsonei. Pēc viņas nāves vijole tika nodota Pestīšanas armijai. Tā nonāca kāda šīs organizācijas vijolnieka īpašumā. Un tikai 2006.gadā kāds tā mantinieks atrada vijoli savas mājas bēniņos.

Oldridžs arī pastāstīja, ka izsoļu nams ir veltījis septiņus gadus un daudzus tūkstošus mārciņu, iesaistījis virkni ekspertu, lai noskaidrotu ūdens sapostītās vijoles izcelsmi.

Vijoles starta cena izsolē var sasniegt 100 000 eiro, taču pagaidām izsoļu nams "Henrijs Oldridžs un dēli" neplāno to pārdot izsolē, bet veic pārrunas ar muzejiem. Lieldienās vijole tiks izstādīta Ziemeļīrijas galvaspilsētas Belfāstas mērijā.


Написать комментарий