Jānis Endziņš: Birokrātiskais slogs mazajiem uzņēmējiem ir pārāk smagnējs

foto: ekonomika.lv
foto: ekonomika.lv

Tas, ko lielam vai vidējam uzņēmumam paveikt ir samērā viegli, mazam vai mikrouzņēmumam nereti sagādā izšķiroši svarīgas problēmas. Lieliem uzņēmumiem parasti ir savi juristi, lietveži, finanšu nodaļas, un administratīvā sloga izmaksas bieži vien uz kopējā apgrozījuma fona nav tik izšķirošas kā mikrouzņēmumam.

Mikrouzņēmumam administratīvais slogs būtiski ietekmē biznesa izmaksas. Dažādu likumprojektu anotācijās jau tiek prasīts, vai tas radīs papildu slogu uzņēmējdarbībai, taču netiek pateikts, kā noteikt – slogs būs vai nebūs. Ir nepieciešams ieviest ļoti vienkāršu testu, kas principā jebkuru tiesību akta projektu, politikas dokumentu varētu novērtēt ātri un vienkārši, lai saprastu, kādu slogu tas rada biznesam. Pirmo testa versiju uzņēmēji jau ir radījuši paši un jāatzīst, ka tas ir pietiekami vienkāršs, un tā ideja ir noteikt jebkura dokumenta radītās izmaksas uz Latvijas biznesa vidi kopumā.

Vispirms jātiek skaidrībā, vai kāda likuma ieviešana paredz jauna dokumenta iesniegšanu uzņēmējiem. Proti, vai tiek radīts kāds jauns dokuments. Ja tāds tiek paredzēts, tālāk jau rodas jautājumi – cik laika aizņem tā sagatavošana, iesniegšana, vai tāds nav pieejams jau kādā citā valsts iestādē un uz cik uzņēmumiem jaunā prasība ir attiecināma. Tālāk ir jautājums par to, vai uzņēmumam konkrētās prasības izpilde sarežģī darbu. Tāpat jājautā, vai uzņēmumam jāveic kāda jauna procedūra tā iekšienē, vai kāda procedūra kļūst darbietilpīgāka. Un, protams, vai konkrētās prasības izpildei ir nepieciešams veikt papildu ieguldījumus, piemēram, jāiegādājas jauna datorprogrammatūra.


Написать комментарий