Atraitņi vēlas nodokļu atvieglojumus

foto: baltic-ireland.ie
foto: baltic-ireland.ie

Bērns zaudē apgādājamās personas statusu, ja saņem apgādnieka zaudējuma pensiju, kas pārsniedz 70 latus – šīs normas mainīšanu šodien pārspriedīs Valsts ieņēmumu dienesta (VID) un Finanšu ministrijas pārstāvji.

Zaudējuma pensijas minimumu sola pacelt līdz 80 latiem, bet ģimenes, kas piedzīvojušas zaudējumu, jūtas aizskartas un nevienlīdzīgas.

Morāli aizskar

Septiņas sievietes no Daugavpils, Ventspils un Rīgas nosūtījušas vēstuli valsts institūcijām, jo uzskata, ka notiek bērna tiesību atrasties vecāku aizgādībā pārkāpums. Ventspilniecei Irinai Korehovai šī gada janvārī paziņoja, ka abiem viņas dēliem anulēts apgādājamā statuss, jo viņi saņem apgādnieka zaudējuma pensiju, kas pārsniedz 70 latu. Viņa rēķina, ka ikmēneša ienākumi samazinājušies par 33,60 latiem, un norāda uz atšķirīgām tiesībām: «Mani bērni ne tikai palikuši bez tēva, bet šajā grūtajā brīdī arī valsts viņus materiāli apdala. Rodas nevienlīdzība ar bērniem, kuriem abi vecāki ir strādājoši un vienam no viņiem pēc izvēles ir tiesības ierakstīt savu bērnu nodokļu grāmatiņā.» Savukārt Žanna Busargina no Daugavpils stāsta, ka šī likuma dēļ katru mēnesi zaudē 16,80 latu, un par apgādājamā statusa zaudēšanu norāda: kamēr bērns ir nepilngadīgs un nestrādā, faktiski viņu apgādā atraitne vai atraitnis, bet valsts to neatzīst oficiāli. «Tas ne tikai materiāli apgrūtina, bet arī morāli aizskar,» saka Ž. Busargina.

Likumā skaidri noteikts

VID Sabiedrisko attiecību daļā skaidroja, ka likumā noteiktos atvieglojumus nevar izmantot, ja apgādībā esošā persona pastāvīgi saņem ar nodokli apliekamos ienākumus: «Persona, kura saņem apgādnieka zaudējuma pensiju, kas ir lielāka par noteikto iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojuma apmēru, nevar būt par apgādājamo personu likuma Par iedzīvotāju ienākuma nodokli izpratnē. Bet, sākot ar šā gada 1. jūliju, iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojuma apmērs par apgādībā esošu personu būs 80 latu mēnesī.» Arī Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītāja vietniece Lelde Kaunese apstiprina – ja apgādnieka zaudējuma pensija lielāka par 70 latiem, ienākuma nodokļa atvieglojumu par apgādājamo personu piemērot nevar. Atvieglojums par apgādājamo personu piemērojams tikai vienam no apgādniekiem. Normatīvo aktu regulējums paredz, ka visiem apgādnieka zaudējuma pensijas saņēmējiem tiek piemērots pensionāra neapliekamais minimums 1980 latu gadā (jeb 165 lati mēnesī), bet personām, kurām apgādnieka zaudējuma pensija ir līdz 70 latiem, vienlaikus ar pensionāra neapliekamā ienākuma piemērošanu apgādātājs var piemērot atvieglojumu par apgādībā esošu personu. Jebkurā gadījumā personai, apgādnieka zaudējuma pensijas saņēmējam, tiek piemērots vismaz viens no iedzīvotāju ienākuma nodokļa stimuliem – neapliekamais minimums.

Nesaskan ar civillikumu

Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas priekšniece Laila RiekstaRiekstiņa paskaidroja, ka statuss apgādājamais attiecas tikai uz ienākumiem un nodokļiem. Tajā pašā laikā Civillikums paredz, ka abiem vecākiem ir pienākums apgādāt savu bērnu: «Ja viens no vecākiem ir miris, otram šā vai tā ir pienākums rūpēties par bērnu, tikai šī likuma ietvaros par to nesaņemot nodokļu atvieglojumus. No finanšu viedokļa, iespējams, šis likums izstrādāts atbilstoši, bet likums nav pilnībā saskaņots ar ģimenes tiesībām.


Написать комментарий