Vairāk nekā puse G20 valstu izteicās par militāro operāciju Sīrijā

foto: Reuters
foto: Reuters

Vienpadsmit G20 valstu pēc Sanktpēterburgas samita rezultātiem paziņoja, ka atbalsta ASV darbības Sīrijas jautājumā pat bez ANO Drošības padomes mandāta.

Paziņojuma teksts, kuru parakstīja Austrālija, Kanāda, Francija, Itālija, Japāna, Dienvidkoreja, Saūda Arābija, Spānija, Turcija, Lielbritānija un ASV, piektdienas vakarā pēc Maskavas laika publicēja ASV Baltais nams. Saraksts attaisnoja cerības: apmēram tādu pašu ASV piekritēju sastāvu ASV žurnālisti un eksperti nosauca pirms samita sākuma.

Putins: Krievija palīdzēs Sīrijai ārējās agresijas gadījumā

„Parakstījušies konsekventi izteica atbalstu ANO Drošības padomes stingrajai rezolūcijai, ņemot vērā to, ka starptautiskās reaģēšanas vadība ir Drošības padomes prerogatīva, bet tāpat arī atzīst, ka Drošības padome ir paralizēta 2,5 gadu garumā. Pasaule nevar gaidīt, kamēr tiek veiktas mūžīgi neveiksmei lemtas procedūras, kuras ir spējīgas novest pie ciešanu pastiprināšanās Sīrijā un nestabilitātei reģionā”, - teikts paziņojumā.

Paziņojumā tiek atzīmēts, ka to parakstījušās valstis nosoda „šausmīgo” ķīmisko ieroču pielietošanas gadījumu 21. augustā Damaskas priekšpilsētās un izsaka viedokli, ka esošie „pierādījumi skaidri norāda uz Sīrijas valdības atbildību”, - atzīmēts dokumentā.

Tiesa ne visi parakstījušie dokumentu ir gatavi piedalīties militārajā operācijā. Lielbritānija, kuras parlaments agrāk uzstājās pret tās premjerministra plāniem uzbrukt Damaskai, nepalīdzēs ASV. Vismaz tieši „kaujas laukā”.

„Lēmumam jābūt politiskam, bet militārā operācija var paātrināt tā meklējumus”

Dēvids Kemerons G20 samita preses konferences gaitā akcentēja, ka Lielbritānija aicinās pasaules valstis sniegt humanitāro palīdzību Sīrijai, kā arī uzstās uz „stingras atbildes uz ķīmisko ieroču pielietošanu” nepieciešamību. Turklāt premjers atzīmēja, ka Lielbritānija „veicinās miera procesa Sīrijā plānu realizāciju”, - ziņo РИА "Новости".

Bet Francija, tieši otrādi, nevar sagaidīt kara sākumu, pareizāk to, ka karu uzsāks sabiedrotie: vienatnē Parīze pret Damasku nekaros, iepriekš teica Francijas varas iestādes.

„Droši vien es te neko jaunu nepateikšu, bet ļoti atbildīgi jāattiecas pret to briesmīgo faktu, ka cieta miermīlīgie iedzīvotāji”, - pēc samita rezultātiem paziņoja Francijas prezidents Fransuā Olands, kuru citē "Интерфакс". Ļoti daudzām valstīm, tai skaitā arī Francijai, ir pietiekams daudzums pierādījumu. Nav iespējams noliegt, un mums ir pierādījumi, ka pie varas esošais režīms izmantoja ķīmiskos ieročus”.

Sīrijas konfliktam nav militāra risinājuma, negaidīti paziņoja Olands preses konferences gaitā. Bet tūlīt pat ieviesa skaidrību: „Lēmumam jābūt politiskam, bet militāra operācija var paātrināt politiskā risinājuma meklējumus, un tas ir jāatceras”.

Turklāt Olands atzīmēja, ka gaida ne tikai ASV lēmumu, bet arī ANO ziņojumu par izmeklēšanas rezultātiem ķīmiskā uzbrukuma vietā Damaskas priekšpilsētās. „Pēc tā visa rezumējuma es pieņemšu lēmumu”, - paziņoja Francijas prezidents.

Eiropas Savienība, konsolidētā G20 dalībniece tāpat domā, ka ir nepieciešama iejaukšanās Sīrijas krīzē notikušā ķīmisko ieroču uzbrukuma un valstij draudošās humānās katastrofas dēļ. Par to tika paziņots pēc cita šodienas pasākuma rezultātiem. Lietuvā notika ES Starpparlamentu konference par vienotu ārpolitiku, drošības politiku un aizsardzību.„Starptautiskās kopienas, it īpaši ANO Drošības padomes pienākums ir šo noziegumu pret cilvēci izpildītāju saukšana pie atbildības un nepieciešamo pasākumu veikšana šādu noziegumu novēršanai nākotnē”, - uzsvērts konferences secinājumos.

Turklāt foruma dalībnieki aicināja pastāvīgos Drošības padomes biedrus Krieviju un Ķīnu nebloķēt tās lēmumus un izstrādāt kopēju pozīciju Sīrijas konflikta jautājumā. Eiropas Savienība dod priekšroku neiejaukties Sīrijas problēmā, bet palikt malā.


Написать комментарий