Dzejas dienas – 2013 Daugavpilī tiks atklātas Raiņa mājā – muzejā, bet noslēgsies Rotko centrā

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Rudens sākums Daugavpilī ir saistīts ne tikai ar jauno mācību gadu, bet arī ar Dzejas dienām, kuras ir nesaraujami saistītas ar Jāņa Raiņa vārdu, kurš mūsu pilsētā pavadīja savus bērnības gadus.

Divu dienu laikā visi dzejas cienītāji varēs apmeklēt literāros lasījumus, apmeklēt māju – muzeju Berķenelē un iepazīties ar vietējo dzejnieku daiļradi. 

Kā pastāstīja Daugavpils Kultūras pārvaldes vadītāja Eleonora Kleščinska, šādu dzejas dienu rīkošana ir nemainīga jau daudzus gadus, bet no pērnā gada tās kļuva par kopējiem Daugavpils un novada svētkiem. Dzejas dienas tiks atklātas trešdien, 11. septembrī ar vismazāko dzejas cienītāju tikšanos bērnu bibliotēkā „Zīlīte” ar latviešu dzejnieku, bērnu žurnāla „Ezis” un žurnāla „Zīlīte” redaktoru Māri Runguli.

Pēc tam 6. vidusskolā, kura ir nosaukta latviešu literatūras klasiķa vārdā, parādīs teatralizētu uzvedumu, kas veltīts Raiņa laiku skolai. Tā dalībniekiem šis uzdevums nav vienkāršs: jārada XIX gadsimta beigu skolas dzīves atmosfēra.

Jāņa Raiņa un viņa tēva piemiņu Dzejas dienu dalībnieki godinās ar ziedu nolikšanu luterāņu kapos un pie Raiņa pieminekļa Daugavpils universitātes skvērā.

Svinīgā Dzejas dienu atklāšanas ceremonija jau otro gadu pēc kārtas notiks Raiņa mājā – muzejā Berķenelē, kur tiks prezentēts krājums „Dzejas dienas – 2013”, kurā šoreiz varēs lasīt teju 50 vietējo dzejnieku dzejoļus. Jāatzīmē, ka Daugavpilī dzīvo un strādā vairāk nekā 20 dzejnieki, kuri savus dzejoļus raksta krievu, latviešu, poļu un baltkrievu valodā.

Dzejas dienu ietvaros skolās notiks tradicionālās stundas, par kuru viesiem kļūs dzejnieki, kuru darbi iekļauti jaunajā dzejoļu krājumā. Turklāt notiks tradicionālais skatuves runas konkurss skolēniem „Zelta sietiņš”, kā arī organizēta radošā darbnīca.

Dzejas dienas noslēgsies ar Fainas Osinas jaunā dzejas krājuma „Осевки” prezentāciju, kura notiks Rotko Mākslas centrā.

Pasākuma organizatori paziņoja, ka visiem, kuri vēlas apmeklēt Dzejas dienas Berķenelē, kursēs speciāls autobuss. Detaļas var izlasīt šeit.


Написать комментарий