Vismobilākās profesijas Latvijā – pārdevēji, celtnieki, finanšu un tirdzniecības speciālisti

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Laika periodā no 2002.gada līdz 2010.gadam trīs vismobilākās profesijas Latvijā bija veikala pārdevēji un preču demonstrētāji, celtnieki, finanšu un tirdzniecības speciālisti, secināts pētījumā "Darbaspēka profesionālā mobilitāte".

Pētījumu pēc Ekonomikas ministrijas pasūtījuma veica SIA "Projektu un kvalitātes vadība" pētnieku grupa Latvijas Universitātes profesora Edgara Kasaļa vadībā.

Pēc pētījuma autoru aprēķiniem, laika periodā no 2002.gada pirmā ceturkšņa līdz 2010.gada ceturtajam ceturksnim profesionālai mobilitātei gada laikā vidēji bija pakļauti 5,8% nodarbināto personu jeb 59 577 cilvēki.

Laika periodā no 2002.gada līdz 2010.gadam trīs nemobilāko profesiju pārstāvji bija pašvaldību, kā arī politisko un sabiedrisko organizāciju vecākās amatpersonas, tērpu demonstrētāji un citas šauras specializācijas profesijas.

"Informācija no ekspertu aptaujām ļauj secināt, ka profesionālās mobilitātes intensitāte atsevišķu profesiju grupu ietvaros ir ļoti atšķirīga un svārstās plašā diapazonā, atsevišķos gadījumos pat sasniedzot 100%, kas norāda uz to, ka konkrētajā apakšgrupā nav vērojama darbaspēka ieplūde no citām profesiju grupām un tā notiek uz pamatgrupas iekšējo profesiju bāzes," secina pētījuma autori.


Написать комментарий