Pilsoņu un potenciālo vēlētāju skaits no ārzemēm var pieaugt par 23 000

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

No šodienas, 1. oktobra, par aptuveni 23 000 varētu pieaugt Latvijas pilsoņu skaits - to paredz grozījumi Pilsonības likumā, kas pieļauj dubultpilsonību. 

Tas nozīmē, ka ārzemēs dzīvojošie latvieši, līvi un trimdinieki varēs iegūt Latvijas pilsonību, neatsakoties no savas mītnes zemes pilsonības. Jāuzsver: ārvalstīs dzīvojošie latvieši, līvi un trimdinieki varēs saglabāt dubultpilsonību ar jebkuru pasaules valsti.

Par latviešiem un līviem uzskata cilvēkus, kuru priekšteči no 1881. gada līdz 1940. gada 17. jūnijam dzīvoja Latvijas teritorijā, piederēja latviešiem vai līviem un kuriem ir latviešu valodas prasmes. Par trimdiniekiem uzskata cilvēkus (un to pēcnācējus), kuri 1940. gada 17. jūnijā bija Latvijas pilsoņi un kuri no 1940. gada 17. jūnija līdz 1990. gada 4. maijam bēga no PSRS vai Vācijas režīma vai tika deportēti.

Lai iegūtu Latvijas pilsonību, trimdiniekiem vai nu Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP), vai Latvijas diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās ārvalstīs jāiesniedz iesniegums ar lūgumu uzņemt Latvijas pilsonībā, kā arī personu apliecinoši dokumenti. Tiem pilsonības pretendentiem, kuri nav trimdinieki, bet uzskata sevi par latviešiem vai līviem (izceļoja no Latvijas pirms 1940. gada 17. jūnija), līdztekus citiem dokumentiem jāiesniedz arī latviešu valodas prasmi apliecinošs dokuments, kuru izsniedz pēc Latvijā veiktas latviešu valodas prasmes pārbaudes. Lēmumu par pilsonības piešķiršanu vai atteikumu pieņem viena gada laikā no visu nepieciešamo dokumentu saņemšanas dienas PMLP.


Написать комментарий