Natālija Petrova: 100 dienas pavadītas, uzklausot asu kritiku

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Daugavpils pilsētas domes deputāte Natālija Petrova pēc portāla Gorod.lv lūguma sagatavoja rakstisku komentāru par pašreizējā Domes sasaukuma pirmajām 100 dienām un savu darbu Domē:

„Pirmās 100 dienas man kā pilsētas domes deputātei bija grūts posms. No vienas puses, bija intensīvs darbs rūpnīcā, esmu tās vadītāja un tā ir liela atbildība. No otrās puses, paralēli vajadzēja iedziļināties pašvaldības darbā, pieņemt lēmumus. Manas politikā pavadītās 100 dienas ir liela pieredze un apliecinājums tam, ka Daugavpils ir mana pilsēta, kuras labā es strādāju.

Bez koalīcijas un opozīcijas

Daugavpiliešu 1.jūnijā izdarītās izvēles rezultātā pilsētas domē strādā 15 deputāti no 7 partijām un apvienībām. Šāda veida politiskā dažādība nav vērojama nevienā citā lielā Latvijas pašvaldībā! Neskatoties uz to, Daugavpils pilsētas domē pirmo reizi nav koalīcijas un opozīcijas. Deputāti vēlas kopīgi uzņemties atbildību par pašvaldības īstenoto politiku. Tomēr katram deputātam ir tiesības uz savu viedokli.

Partiju „Daugavpils – mana pilsēta” (DMP) pilsētas domē pārstāv viens deputāts. Mūsu priekšvēlēšanu programmas devīze bija „Visi kopā!”, tādēļ koleģiālā vienošanās sakrīt ar DMP nostāju. Mūsu partijas programma ir plaša, tā skar vairākas Daugavpils dzīves jomas, tā īstenošana ir iespējama tikai ciešā sadarbībā ar visām partijām, kuras tika ievēlētas pilsētas domē.

DMP pilsētas domē

15 Domes deputāti darbojas 5 komitejās, lēmumus pieņem pilsētas dome. Esmu izvēlējusies jomas, kurās mana pieredze un ekonomistes zināšanas visefektīvāk aizstāvēs daugavpiliešu intereses – es darbojos Finanšu komitejā, Sociālo jautājumu komitejā un Mājokļu komitejā. Tāpat es darbošos Budžeta komisijā, kura drīz sāks izstrādāt galveno pašvaldības dokumentu – 2014.gada budžetu. Partijas „Daugavpils – mana pilsēta” pārstāvji darbojas piecās Domes komisijās.

Runājot par rezultātiem, jāatzīmē, ka uzņēmumam „Axon Cable” ir piešķirti nodokļu atvieglojumi 2 434 latu apmērā, īpašo kategoriju iedzīvotāji ir nodrošināti ar NĪN atvieglojumiem. Esmu balsojusi „par” sociālās palīdzības sniegšanu daugavpiliešiem, naudas dāvanām pilsētas atbrīvotājiem-veterāniem, prēmijām Skolotāju dienā, bezmaksas teātra biļetēm pensionāriem pirms svētkiem, pašvaldības policijas patruļu pastiprināšanu, bezmaksas latviešu valodas kuriem, dienesta dzīvokļu piešķiršanu slavenajam sportistam un pedagogiem no Polijas utt.

Apkure būs lētāka

Ir sākusies jauna apkures sezona. Pirms vēlēšanām DMP iestājās par komunālo pakalpojumu maksas samazināšanu. Mūsu aprēķini liecināja, ka apkures tarifu varētu samazināt ne vairāk kā par 8%.

PAS „Daugavpils siltumtīkli” Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai nosūtīja jaunu projektu, saskaņā ar kuru, ņemot vērā pašreizējo dabasgāzes cenu, pilsētas tarifs tiks samazināts par 2,8%. Šādā gadījumā apkure maksās 42,69 Ls megavatstundā (bez PVN). Jaunais tarifs varētu stāties spēkā 2014.gada 1.janvārī.

Tomēr, pēc speciālistu vārdiem, sakarā ar to, ka dabasgāzes cena ir samazinājusies, apkures tarifs no 1.janvāra tiks samazināts nevis par 2,8%, bet par 8%.

Skolēnu bezmaksas pusdienas

Jaunajā mācību gadā Daugavpilī 1.-6.klašu skolēni ir nodrošināti ar bezmaksas skolas pusdienām. Pilsētas pašvaldībai šogad tas izmaksās papildus 125 586 latus, turpmāk bezmaksas pusdienas izmaksās 515 390 latus gadā.

Ņemot vērā priekšvēlēšanu laikā izteikto solījumu atbalstīt ģimenes, es balsoju par to, lai pēc iespējas vairāk bērnu saņemtu bezmaksas skolas pusdienas.

Atcelts nodoklis, ar kuru tika apliktas saimniecības ēkas

No 2014.gada 1.janvāra Daugavpilī ar nekustamā īpašuma nodokli netiks apliktas saimniecības ēkas, kuru platība pārsniedz 25 m2.

No 2014.gada 1.janvāra ar nekustamā īpašuma nodokli neapliks dzīvojamo māju palīgēkas, piemēram, siltumnīcas, pagrabus utt., izņemot garāžas.

Saistošie noteikumi paredz, ka 2014.gadā pašvaldība saglabās nodokļa apmēra pieauguma ierobežojumu 25% apmērā.

Izmantojot likumā „Par nekustamā īpašuma nodokli” noteiktās tiesības, pašvaldība mazina iedzīvotāju NĪN slogu.

Tajā pašā laikā deputāti ieviesa 3% nodokļa likmi visi degradējošām, sagruvušām un cilvēku drošību apdraudošām būvēm.

Bāreņiem domātie atvieglojumi

Pilsētas autobusus un tramvajus bez maksas varēs izmantot jaunas cilvēku kategorijas, piemēram, bez vecāku aprūpes palikušie bāreņi.

Pieņemto grozījumu rezultātā bāreņi un bez vecāku aprūpes palikušie bērni, kuru dzīvesvieta ir deklarēta Daugavpilī, varēs bez maksas izmantot pilsētas sabiedrisko transportu – gan autobusu, gan tramvaju.

Notiek finanšu pārbaudes

Vairākas partijas, arī DMP, priekšvēlēšanu laikā solīja veikt auditu pašvaldības struktūrās – un tas tiek darīts. Ir veikta Sociālo lietu pārvaldes finanšu pārbaude, kuras rezultātā tika konstatēti pārkāpumi un iepriekšējā SLP vadītāja atstāja amatu.

Domes auditori pārbaudīja arī Sporta pārvaldi, kurā audits nebija veikts 7 gadus. Tika konstatēti trūkumi, kuriem jābūt novērstiem. Patlaban tiek pārbaudīta Daugavpils Vispārējās un profesionālās izglītības pārvalde. Dome plāno pārbaudīt visu pilsētas saimniecību, kas ir iekļauts arī DMP priekšvēlēšanu programmā.

Turpmākie četri gadi

Partijas „Daugavpils – mana pilsēta” priekšvēlēšanu programmā ir daudz pilsētai būtisku priekšlikumu. Šo mērķu sasniegšanai būs nepieciešami vairāki gadi, kā arī pārdomāta, principiālā un godīga politika, kura būs saprotama daugavpiliešiem. Jaunā dome darīs visu iespējamo, lai pilsētnieki uzticētos pilsētas vadībai, sadarbosies ar valsts struktūrām Rīgā, risinās stratēģiskos uzdevumus.

Šīs 100 dienas bija svarīgas, jo šajā īsajā laika posmā Dome veido stratēģiju un taktiku, sadarbojas ar domubiedriem. Jaunā Daugavpils pilsētas dome cienīgi nostrādāja šīs 100 dienas, uzklausot asu kritiku.

Natālija Petrova, Daugavpils pilsētas domes deputāte no partijas „Daugavpils – mana pilsēta”


Написать комментарий