Dagdas novada izglītības iestāžu erudītu konkurss “Manai Latvijai 95”

foto: dagda.lv
foto: dagda.lv

Latvija nav un nedrīkst būt viņas pilsoņiem tikai vietas jēdziens. Latvijas vārdam un Latvijas idejai vajag degt mūsu sirdīs ar karstu un gaišu liesmu.

Latvijas valsts svētku mēnesī mēs daudz domājam par to, kas mums ikvienam ir Latvija. Citam tā ir dzimtene, citam valsts, kurā viņš dzīvo, dažam Latvija ir zeltītas lapas rudeņos, apsniguši pakalni ziemā, ar siena smaržu piepildīts gaiss vasarā un rudens zeltā pielieta upes ieleja. Lai arī ko ikviens teiktu vai domātu, taču Latvija nav un nedrīkst būt viņas pilsoņiem tikai vietas jēdziens. Latvijas vārdam un Latvijas idejai vajag degt mūsu sirdīs ar karstu un gaišu  liesmu.

Kā informē Dagdas novada portāls, 7.novembrī  Dagdas  vidusskolā pulcējās erudītākie, zinošākie Dagdas  novada  skolēni. Konkurss notika klašu grupās: 2.-4, 5.-9.klašu un  10.-12.klašu grupās.

Pirms konkursa skolēni sagatavoja mājas darbu, ko prezentēja visiem klātesošajiem.

Ezernieku  vidusskolas  un  Dagdas vidusskolas  10.-12.klašu  grupā  1.vietu   ieguva  Dagdas  vidusskolas  komanda. Žūrijas  komisija,ko  pārstāvēja Dagdas novada IKSN kultūras metodiķe  I.Plesņa  un  sporta  pasākumu  organizatore  V.Nipere, atzīmēja Ezernieku  vidusskolas  sagatavoto  mājas darbu: plakātu- kolāžu ’’Akmiņeica-Ezernieku  pagasta lepnums’’, kas bija ļoti pārdomāts, rūpīgi  papildināts ar dziesmu  izpildījumu. Žūriju uzrunāja  Dagdas vidusskolas komandas vienotais  izskats, dziļākas  zināšanas  jautājumos  par Latviju. Līdz ar to  uzvara  tika  Dagdas vidusskolas komandai.

Pamatskolu  grupā  5.-9.klasēm  piedalījās  Dagdas  un  Ezernieku vidusskolas, Andrupenes, Andzeļu un  Šķaunes pamatskolu  komandas. Šeit  komandu  zināšanas  izsvēra  Dagdas  BJC metodiķe  R.Daniļeviča  un skolotāji:  A.Jubele, E.Jermaks, O.Loginova, V.Lutinska. Visas  komandas  bija  padomājušas par  kopīgu, vienotu  izskatu, sagatavojušas  dāvaniņu savām  pretinieku  komandām, prezentēja  veltījumu  Latvijai  muzikālā  vai  dzejas  noformējumā. Lūk,  Ezernieku  vidusskolas  komanda  lepojas  par  savu  dzimto  vietu un  tās  cilvēkiem, īpaši ar  dzejniecēm, tulkotājām :Aleksandru  Vilni  un  Zofiju Jonini.

Andzeļu pamatskolas  komanda  lepojas  ar savu Andzeļmuižas baznīcu, kur vecmāmiņas lūdz  Dievu, ar  savu  pagastu, ar  savu  skolu, ar  vienu  no nemateriālajām vērtībām: mīlestību.

Andrupenes pamatskolas  skolēni  pārsteidz žūriju ar  savu  skaisto  dziedāšanu un  dejošanu, ir lieliski latviešu  tautas dainu  pazinēji .Paši  skolēni  ir  lepni par Latvijas tautu, kas dzied, dejo. Prezentāciju caurvij moto: Mēs bijām, esam, būsim ziedoša, dziedoša un dejojoša tauta!

Šķaunes pamatskolas skolēni lepojas ar savu  dzimto vietu, novadu.ar to, ka ir labi  un gudri skolēni, jo  ne  velti  par  savas komandas  nosaukumu  ir  izvēlējušies ‘’Pūcītes’’ .Dagdas  vidusskolas skolēni lepojas ar savu  sakopto  pilsētu  Dagdu skaisto dabu, cilvēkiem, kas nes Latvijas  vārdu  pasaulē.  Visi  skolēni  skaisti runāja  dzeju, dziedāja, demonstrēja  filmu  un  aizdedza  svecītes  par  godu  mūsu  valsts dzimšanas  dienai. Zināšanās  erudīcijā par   Latvijas  vēsturi, kultūru  un  ģeogrāfiju  vislabāk  pierādīja  Andzeļu  un Andrupenes pamatskolas skolēni. Kopīgs  punktu  skaits .Papildus  jautājumi  un  tad vietas  sarindojas  sekojoši:  1.vieta  Andzeļu  pamatskolai,2.vieta Andrupenes pamatskolai,3.vieta  Ezernieku  vidusskolai,4.un  5.vietas  sadala Dagdas  vidusskola  un  Šķaunes pamatskola.

Sākumskolas 2.-4.klašu grupā komandu skaits bija viskuplākais. Savas zināšanas un lepnumu par dzimto zemi demonstrēja Konstantinovas sākumskolas, Andrupenes, Šķaunes, Asūnes pamatskolas, Dagdas un Ezernieku vidusskolas skolēni.

Komandu darbā ar interesi ieklausījās un izvērtēja Dagdas  BJC vadītāja A. Odiņeca, skolotāji: L. Kartenko, G. Streļča, S. Stepiņa, I. Andžāne, A. Cimoška, I. Dārzniece.

Visi skolēni ar lielu lepnumu, sirsnību, mīļumu  stāstīja par saviem dzimtajiem ciemiem, pagastiem, par Dagdu. Skanēja lepnums un patriotisms gan par ievērojamākajām vietām, gan Latvijas lielāko vērtību – dižiem novada ļaudīm. Bija sagatavoti skaisti, oriģināli plakāti.

Skolēni kopā ar skolotājiem bija nopietni pārdomājuši par sniegumu, veidojot sveicienu Latvijai dejā, dziesmā un dzejā, kas izvērtās par skaistu koncertu, ko baudīja visi klātesošie. Priecēja bērnu glītais, vienotais  svētku ietērps, asprātīgie, skanīgie komandu nosaukumi :Andrupenes - „Auseklīši”, Šķaunes- „Prātnieki”, Ezernieku –„Ežulis”, Asūnes –„Auseklīši”, Konstantinovas – „Zīļuki” un Dagdas – „Dagdānieši”.

Finālā 1. vietu ieguva Dagdas vidusskolas komanda, 2.vietu – „Šķaunes, Asūnes pamatskolas un Konstantinovas sākumskolas bērni, pavisam nedaudz atpalika Kostantinovas sākumskolas skolēni, iegūstot 3. vietu un Andrupenes pamatskolas „Auseklīši”.

Balvās skolēni saņēma dzejas grāmatas par Rīgu , T- krekliņus ,šokolādes  un  piezīmju grāmatiņas. Paldies par ieguldīto  darbu  skolotājiem! Paldies, ka  visas  mūsu  iniciatīvas  atbalsta  Dagdas  novada dome un Dagdas novada pārvaldes!

Antuāns de Sent- Ekziperī teicis:” Dzimtene nav novadu, ieražu, bagātību summa, ko prāts var vienmēr aptvert. Tā ir Būtība” Patriotismu nevar ne izmērīt, ne nosvērt, bet tas ir katrā cilvēkā. Mazāk vai vairāk, bet ir. Īsts patriots par savu patriotismu skaļi neklaigā, par to liecina viņa darbi. Mērķtiecīgs mācību darbs un sabiedriskā aktivitāte .

Konkursu  organizēja, jautājumus domāja Dagdas novada IKSN.


Написать комментарий