Izjaukts atentāts pret Ziemeļkorejas līderi; valstij draud sabrukšana, brīdina ziņojums

foto: loveopium.ru
foto: loveopium.ru

Pagājušajā gadā Ziemeļkorejā izjaukts mēģinājums nogalināt valsts līderi Kimu Čenunu, bet valstī pēc tam krasi palielināta drošība, par ASV bezpeļņas globālās politikas domnīcas "RAND Corporation" ziņojumā teikto vēsta ziņu vietne "Chosun.com".

Drošība pasākumi ap Kimu Čenunu ir pastiprināti pēc atentāta mēģinājuma pagājušajā gadā, atsaucoties uz neapstiprinātu informāciju, ziņojumā ar nosaukumu "Sagatavošanās Ziemeļkorejas sabrukšanas iespējamībai" pauž uz militāriem jautājumiem specializējusies domnīca.

Ziņojumā ir ieteikta stratēģija, kā rīkoties, ja nākamais mēģinājums nogalināt līderi izrādās veiksmīgs un režīms sabrūk.

Ir "jāseko Ziemeļkorejas attieksmei pret apvienošanos, piedāvājot humāno palīdzību, demobilizējot Ziemeļkorejas armiju un drošības struktūras, vadīt potenciālu Ķīnas intervenci sabrukuma gadījumā", kā arī jāpievērš uzmanība citām svarīgām lietām, teikts ziņojumā.

Ziemeļkorejas režīma sabrukšana "ir tikai laika jautājums, jo Ziemeļkoreja ir neveiksmīga valsts", brīdina ziņojuma autori.

Ziemeļkorejas totalitārā režīma iespējamā sabrukšana rada bažas, ka valstī ar vienu no lielākajām armijām pasaulē, kas bruņota ar kodolieročiem, var sākties nekontrolējama situācija.

Jau vēstīts, ka Dienvidkorejas mediji maijā minēja iespējamību, ka ir noticis atentāts pret Kimu Čenunu. Aizdomām par pamatu bija kādas jaunas satiksmes regulētājas apbalvošana ar "Republikas varoņa" ordeni. Nav gan zināms, vai šis un ziņojumā minētais gadījums  ir saistīti. 

Ri "izrādījusi varonīgu ziedošanās garu, negaidītos apstākļos nodrošinot revolūcijas galvenā štāba drošību", maijā bija teikts Ziemeļkorejas ziņu aģentūras KCNA paziņojumā, neko sīkāk nepaskaidrojot.

Frāze "revolūcijas galvenais štābs" parasti tiek lietots attiecībā uz valsts līderi Kimu Čenunu. Savukārt ordenis "Republikas varonis" parasti tiek piešķirts par varonīgu rīcību kara laikā, kā arī pasniegts personām, kas veikušas būtisku ieguldījumu valsts attīstībā.

Kima Čenuna, kurš par totalitārās valsts līderi kļuva pēc sava tēva Kima Čenira nāves 2011. gada beigās, oficiālā biogrāfija nav pieejama. Pat viņa dzimšanas gads nav precīzi zināms. Saskaņā ar Dienvidkorejas valdības ziņām viņš pasaulē nācis 1983. vai 1984. gadā. Deviņdesmitajos gados kādu brīdi viņš studējis starptautiskā skolā Šveicē, bet pēc tam militārajā akadēmija Phenjanā.

Kims jau lepojas ar maršala titulu un ir pasludināts par "ģēniju starp ģēnijiem" un kara mākslas stratēģi.

Kima Čenuna dzīvi kā "septiņu zvaigžņu ballīti" raksturoja bijušais NBA basketbola spēlētājs Deniss Rodmens, kurš ir viens no retajiem rietumniekiem, kas personīgi ticies ar Kimu.

Rodmens stāsta, ka septiņas dienas pavadījis privātā Kima salā, ballējoties, vizinoties ar ūdens motocikliem un dodoties izjādēs ar zirgiem. Salā viņš redzējis virkni lielu jahtu.

Tiek uzskatīts, ka Ziemeļkorejā, kura laiku pa laikam kareivīgā retorikā draud saviem kaimiņiem un ASV, notiek plaši cilvēktiesību pārkāpumi, darbojas soda nometnes un daudzi iedzīvotāji cieš badu. Augustā pirmo reizi vēsturē izmeklēšanu par cilvēktiesību pārkāpumiem Korejas pussalas ziemeļu valstī sāka ANO.


Написать комментарий