Krievi par 'sabiedrības krējuma' galvu uzskata Putinu; sociologs brīdina par katastrofas tuvošanos

foto:RIA Novosti
foto:RIA Novosti

Krievijas iedzīvotāji Viskrievijas Sabiedriskās domas pētījumu centra aptaujā par pašu galveno valsts elites pārstāvi kārtējo reizi nosaukuši prezidentu Vladimiru Putinu, kuru "sabiedrības krējumam" pieskaita 66% aptaujāto, vēsta "Kommersant.ru".

Krievijas sociologiem aptaujas rezultāti likuši secināt, ka Krievijā ir sākusies sabiedrības elites veidošanās krīze un brīdina, ka gadījumā, ja Putins nolems savu amatu atstāt, šāda lēmuma sekas no sabiedrības elites veidošanās viedokļa būs katastrofālas.

Socioloģijas institūta vecākais zinātniskais līdzstrādnieks  Leontijs Bizovs, komentējot aptaujas rezultātus, norādījis, ka tie liecina, ka Krievijas iedzīvotāji īsti neizprot, kas ir sabiedrības elite un pie tās pieskaita personāžus, kuri bieži redzami masu medijos, nevis cilvēkus, kam ir reāla politiska un ekonomiska ietekme.

"Patiesi ietekmīgos cilvēkus iedzīvotāji nepazīst. Šie cilvēki it kā atrodas Putina ēnā un viņus neuzskata par patstāvīgiem," komentējot "sabiedrības krējuma" reitingu, kura pirmajā desmitniekā nav iekļuvis neviens ekonomiski ietekmīgs cilvēks, sacījis Bizovs.

"Ja Putins pēkšņi aizies, mums būs reālas problēmas, jo cilvēki neredz viņam alternatīvas, bet bezalternatīvu līdera aiziešana var kļūt par visaptverošu katastrofu," brīdina sociologs.

Atbilstoši aptaujas rezultātiem, otrajā vietā sabiedrības elitei piederīgo ļaužu reitingā iekļuvis Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu, kuru elitei pieskaita 43%. Šoigu šajā reitingā apsteidzis valsts premjerministru Dmitriju Medvedevu, kuru par valsts elitei piederīgu atzīst tikai 36% respondentu.

"Sabiedrības krējuma" pirmajam desmitniekam iedzīvotāji pieskaita arī dziedātāju Allu Pugačovu, Liberāldemokrātiskās partijas līderi Vladimiru Žirinovski, "Pilsoniskās platformas" vadītāju Mihailu Prohorovu, komunistu līderi Genādiju Zjuganovu, ārlietu ministru Sergeju Lavrovu un patriarhu Kirilu. Pēdējo gadu laikā sabiedrības elitei piederīgo ļaužu pirmais desmitnieks praktiski nav mainījies.

Jāpiebilst, ka "sabiedrības krējumam" aptaujas dalībnieki pieskaitījuši arī dziedātājus Filipu Kirkorovu un Josifu Kobzonu, komiķi Maksimu Galkinu, Federācijas padomes spīkeri Valentīnu Matvijenko, Maskavas mēru Sergeju Sobjaņinu, Krievijas vicepremjeru Dmitriju Rogozinu un tikai dažus  Kremļa "opozicionārus" -  pirms mēneša no ieslodzījuma atbrīvoto bijušo "Jukos" vadītāju Mihailu Hodorkovski un bijušo Maskavas mēra amata kandidātu Alekseju Navaļniju.

"Mums ir tikai viens visai sabiedrībai pazīstamas elites formēšanas kanāls un tā vārds ir Ostankina," aptaujas rezultātus skaidro Viskrievijas Sabiedriskās domas pētījumu centra vadītājs Valērijs Fjodorovs, norādot, ka iedzīvotāju uztverē elitei piederīgi ir tie cilvēki, kas bieži redzami televīzijā. Vienkāršie iedzīvotāji domā, ka bieža gozēšanās televizoru ekrānos uzskatāma par apliecinājumu naudas un varas esamībai.
 


Написать комментарий