Telefonkrāpnieki šonedēļ īpaši aktīvi; viens upuris

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Policijā ceturtdien, 30.janvārī, saņemta informācija par pieciem gadījumiem, kad telefonkrāpnieki centušies izkrāpt naudu. Vienā no šiem gadījumiem krāpnieku lamatās iekrita kāda sieviete, kura krāpniekiem samaksāja 1 390 eiro.

Naudas summas, ko krāpnieki pieprasījuši, bijušas, sākot no 3 000 eiro līdz pat 10 000 eiro. Visos gadījumos krāpnieki zvanījuši uz mājas stacionārajiem telefoniem un stāstījuši, ka kāds no radiniekiem ir iekļuvis nelaimē vai izraisījis kādu negadījumu, un, lai izvairītos no nepatikšanām, ir nepieciešams samaksāt pieprasīto summu. Nereti šie krāpnieki nolūkotā upura priekšā stādās kā policijas darbinieki vai cietušo advokāti, portālu BNN informē Valsts policijā.

Vienā no šiem pieciem gadījumiem nauda tomēr tika samaksāta. Pieprasītā summa bija 3 000 eiro, bet, tā kā sievietei tik daudz naudas nebija, viņa samaksāja 1 390 eiro. Policija brīdina, ka joprojām telefonkrāpnieki ļoti aktīvi uzdarbojas un cenšas no cilvēkiem izkrāpt lielas naudas summas. Šie krāpnieki telefona numurus izvēlas pēc nejaušības principa no telefongrāmatām. Lai saņemtu no cietušā naudu, krāpnieki darbojas ļoti ātri – aptuveni 30 minūšu laikā pēc telefonzvana, krāpnieks jau klauvē pie durvīm un pieprasa naudu. Taču arī telefonkrāpnieki kļuvuši daudz piesardzīgāki, ja telefonsarunas laikā nolūkotā upura balsī izdzird šaubas vai neticību, nekavējoties pārtrauc sarunu.

Savukārt otrdien, 28.janvarī Rīgas reģionā saņemta informācija par diviem gadījumiem, taču abos gadījumos pieprasītā naudas summa netika samaksāta. Tas nozīmē, ka pēdējo dienu laikā kopā bijuši septiņi zvani, par kuriem informēta policija, taču patiesais zvanu skaits varētu būt krietni lielāks.

Vecāka gadagājuma cilvēki nereti naudu glabā un krāj mājās un krāpnieki to izmanto, iegūstot pensionāru uzticību. Policijas darbinieki aicina iedzīvotājus nebūt vienaldzīgiem un informēt savus tuviniekus par riskiem uzglabājot lielas naudas summas mājās, tāpat pastāstīt par krāpniekiem.

Parasti krāpnieki darbojas ļoti viltīgi un zvana uz ļoti daudziem tālruņu numuriem, jautā par to vai cilvēkam ir brālis, māsa vai mazbērni un, saņemot apstiprinošu atbildi, norāda, ka radinieks nokļuvis nelaimē. Policijas darbinieki aicina, saņemot šāda veida zvanus, kur kāds svešinieks pieprasa naudu, nekavējoties ziņot par to.


Написать комментарий