Paulam, kurš kandidē dzīvei uz Marsa, ir bail neatgriezties uz Zemes

foto: kasjauns.lv
foto: kasjauns.lv

Cēsnieks Pauls Irbins, kurš kandidē lidojumam vienā virzienā uz Marsu, ir atzinies, ka viņam no iespējamā lidojuma ir bail, bet viņš nedomā attiekties no pārdrošās ieceres, jo „daudz briesmīgāk ir neizdarīt to, ko ļoti vēlamies”.

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka Cēsu novada pašvaldības Attīstības un plānošanas nodaļas vadītājs Pauls Irbins, kurš Latvijā izveidojis trīs bērnu zinātnes centrus – „Z(in)oo”, „Zili brīnumi” un „Lielvārdi”, no vairāk nekā 200 000 pretendentu atlasīts realitātes televīzijas šovam - iespējai uz visiem laikiem pamest Zemi un pārcelties dzīvot uz Marsa. Viņš izgājis pirmo bezpeļņas projekta „Mars One” atlases kārtu un kļuvis par vienīgo latvieti, kurš kopā ar vēl 1058 citiem kandidātiem cīnīsies par iespēju lidot uz Marsu. Projekta „Mars One” mērķis ir līdz 2023. gadam uz Marsa izveidot cilvēku apmetni un desmitgadi ilgās misijas ikvienu mirkli pārraidīt televīzijā. Pieteikties šai projektā tika aicināts ikviens brīvprātīgais.

Lai iegūtu iespēju pamest Zemi un pārcelties dzīvot uz Marsu, kandidātiem būs jāiziet septiņu gadu ilgas apmācības un tagad Irbinam līdz 8.martam jāiziet medicīnas pārbaude, lai pierādītu atlases žūrijai gatavību kosmonautu sagatavošanas procesam

Tādējādi 2025. gadā to cilvēku vidū, kuri projekta „Mars One” ietvaros dosies ekspedīcijā uz Marsu, iespējams, būs arī latvietis Irbins. Radio „Baltkom” Irbins pastāstīja to, kādēļ nolēmis piedalīties šajā projektā, kā arī atzinās, ka viņam kļūst baisi no domas, ka atgriezties uz Zemi vairs nevarēs.

„Man nav pašnāvniecisku domu. Un, protams, ir bail. Taču bailēm nebūtu jāpārvēršas panikā. Es balstos uz principu, ka mēs vienalga reiz nomirsim. Jautājums ir tikai, kur un kādos apstākļos. Man šķiet, ka baidīties no nāves ir muļķīgi. Daudz briesmīgāk ir neizdarīt to, ko ļoti vēlamies,” radio „Baltkom” teica Irbins.

2015. gadā no otro kārtu izturējušajiem pretendentiem tiks izveidotas sešas līdz desmit komandas, katrā no tām būs četri cilvēki. Pēc tam notiks visu topošo „marsiešu” apmācības, pēc kurām tiks izvēlēti četri cilvēki, kuri pirmie dosies uz Marsu. Atgriezties uz Zemi viņi nespēs, jo nav tehnoloģiju, kuras ļautu to izdarīt. Pirmo četru cilvēku nosūtīšana uz Marsu izmaksās aptuveni sešus miljardus ASV dolāru (vairāk nekā astoņi miljardi eiro).


Написать комментарий