Atrasti 800 000 gadu seni cilvēku pēdu nospiedumi

Publicitātes foto
Publicitātes foto

Anglijas ciematā Hapisbergā, kas atrodas Norfolkas grāfistē, atklāti vissenākie cilvēku pēdu nospiedumi, kādi vien jebkad redzēti ārpus Āfrikas. Pēc ekspertu domām, šīs senākās eiropiešu pēdas te atstātas pirms 800 tūkstošiem gadu.

No šonedēļ publiskotajiem materiāliem kļuvis zināms, ka pēdas fiksētas bēguma laikā, kad ūdens atklāja pludmales smiltis un dūņās kļuva redzama garenisku iedobumu virtene.

"Sākumā mums īsti nebija skaidrs, ko esam atklājuši, bet, kad vietu attīrījām no atlikušajām smiltīm un ūdens, kļuva skaidrs, ka iedobes atgādina cilvēka pēdas. Mums šīs pēdas bija jāreģistrē pēc iespējas ātrāk, pirms jūra tās nav iznīcinājusi," medijiem stāstījis Niks Eštons no Britu muzeja.

Kā parādījusi uzņemto fotogrāfiju un pašu pēdu spektrogrāfiskā analīze, iedobes patiešām atstājuši senie cilvēki, visticamāk, pieci.

"Tas ir ārkārtīgi rets atradums. Pētījumi Hapisbergā mums deva iespēju daudz vairāk uzzināt par to, kā cilvēki senatnē pārceļoja no Āfrikas un Eiropu," teica Eštons.

Pētījuma rezultāti publicēti žurnālā "PLosS ONE", un tajos teikts, ka pēdas atstājuši daži pieauguši cilvēki, kā arī nepilngadīgie. Pēc pēdu virziena eksperti secinājuši, ka cilvēki tobrīd gājuši dienvidu virzienā.

Pēdējo desmit gadu laikā Hapisbergā veikti vairāki nozīmīgi arheoloģiskie atklājumi, piemēram, zinātnieki atrada akmens instrumentus, kas gatavoti pirms 800 000 gadu. Tajā laikā Britānija vēl nebija atdalījusies no kontinentālās Eiropas, un Hapisberga atradās dažas jūdzes no jūras.

Mūsdienās zināmi vien daži vecāki cilvēku pēdu nospiedumi. Pazīstamākie ir atklāti Kenijā (to vecums ir ap 1,5 miljoniem gadu), kā arī Tanzānijā (3,5 miljoni gadu).

 


Написать комментарий