Uz Daugavpils teātra skatuves būs skatāmas latgaliešu kaislības podnieka darbnīcā

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Saskaņā ar izveidojušos tradīciju, Visu mīlētāju dienā Daugavpils teātris priecē skatītājus ar pirmizrādi.

Šogad skatītāju uzmanībai piedāvās iestudējumu latgaliešu valodā Dabaseibys pūddarneica jeb Viņa debešķības Laimesciema podniekdarbnīca. Iestudējuma režisors ir Juris Jonelis. Daudzi skatītāji atceras viņa režisēto izrādi „Līnis murdā”. Daugavpilieši un pilsētas viesi J.Joneļa meistarību un talantu varēs novērtēt arī citā pasākumā – viņš režisēs galveno šā gada kultūras pasākumu Daugavpilī – Baltijas valstu studentu Dziesmu un deju svētkus „Gaudeamus”.

Režisors neatklāja visus jauniestudējuma sižeta noslēpumus, atzīmējot, ka iestudējumā piedalīsies 3 cilvēki, kuri viedos klasisko mīlas trīsstūri. Pēc režisora vārdiem, iestudējuma varoņi cīnīsies par to, lai dzīvotu tālāk, neatskatoties pagātnē, neko nenožēlojot un tiekot vaļā no pāridarījumiem.

„Latvijā vērojama savāda tendence – cilvēki dzīvo pagātnē. Daudzi mūsu valsts iedzīvotāji nedomā par to, kā uzlabot nākotni, bet visu laiku atskatās pagātnē, atceras tās notikumus”, paskaidroja režisors.

Pēc J.Joneļa domām, skatītājiem nav jābaidās, ka viņi kaut ko varētu nesaprast, jo galvenais esot sajust latgaliešu valodas enerģiju, temperamentu un skaistumu. „Iestudējums ir viegls, tajā viss ir skaists – gan valoda, gan akordeona spēle”, pastāstīja režisors.

Darbība notiek podnieka darbnīcā, mīlestības meklējumi tiks pielīdzināti mālu mīcīšanai un karstumam, kas valda podnieka ceplī un arī izrādes scenogrāfijā māliem būs neatņemama sastāvdaļa.

Iestudējuma scenogrāfe un kostīmu māksliniece ir Liene Pavlovska, horeogrāfe – Irina Saveļjeva, lomās – Kristīne Veinšteina, Māris Korsiets, Egils Viļumovs.

Iestudējuma pirmizrāde notiks sestdien, 15.februārī, un svētdien, 16.februārī. Plašāka informācija pieesama šeit.



Написать комментарий