Bordānam būs jāatsauc izteikumi par partijas Par dzimto valodu! reģistrāciju

foto: latviannews.lv
foto: latviannews.lv

Rīgas apgabaltiesa piektdien daļēji apmierināja partijas "Par dzimto valodu!" un tās līderu prasību pret bijušo tieslietu ministru Jāni Bordānu, uzliekot par pienākumu atsaukt Tieslietu ministrijas (TM) mājaslapā Bordāna publicēto viedokli par "valstij naidīgi noskaņotu politisko partiju reģistrāciju", ziņo LETA.

Kā informēja apgabaltiesas preses sekretārs Aigars Bērziņš, TM mājaslapā Bordānam būs jāpublicē arī atvainošanās. Bordāna viedoklis TM mājaslapā tika publicēts 2012.gada 30.jūlijā.

Tāpat apgabaltiesa nolēmusi izbeigt tiesvedību daļā par morālā kaitējuma piedziņu pret Jevgēniju Osipovu un Vladimiru Lindermanu, norādīja Bordāna pārstāvis zvērināts advokāts Jānis Līde. Tikmēr par labu Ilarionam Girsam tiesa piedzina morālā kaitējuma atlīdzību 1,42 eiro apmērā. Prasība bija par 10 000 latu (14 229 eiro) morālā kaitējuma piedziņu.

Papildus par labu Girsam no Bordāna tika piedzīti tiesas izdevumi 293,38 eiro apmērā.

Pilns spriedums lietā būs pieejams 3.martā un to 30 dienu laikā varēs pārsūdzēt, iesniedzot kasācijas sūdzību.

Kā norādīja Bordāns, viņš spriedumu noteikti pārsūdzēšot, jo neuzskata to par jebkādā mērā apmierināmu. Tāpat bijušais ministrs uzsvēra, ka atsaukt informāciju var tikai TM, kas to publicēja, nevis viņš personīgi.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas spriedumu pārsūdzēja "Par dzimto valodu!", jo tiesa prasību pērn maijā noraidīja. Toreiz tikko tiesa pateica, ka prasība ir noraidīta, Girss, kā arī daudzi zālē klātesošie turpināja spriedumu uzklausīt sēdus, un Girss norādīja, ka tiesu neciena. Tāpat viņš izteicās, ka spriedums viņam absolūti nav saprotams.

2012.gada vasarā, reaģējot uz partijas "Par dzimto valodu!" reģistrēšanu Uzņēmumu reģistrā (UR), Bordāns pauda viedokli, ka "valstij naidīgi noskaņotu politisko partiju reģistrācijas iespējamība ir tiešs demokrātijas apdraudējums un to nedrīkst pieļaut".

Bordāna skatījumā, demokrātiskā valstī nav pieļaujams, ka "politiskajās partijās, proti, organizācijās, kuru pašsaprotamais mērķis ir iegūt varu valstī, darbojas un tās vada personas, kuras aktīvi veicina naida izpausmes sabiedrībā".

"Šādu pretvalstiski noskaņotu personu dibināts un vadīts politisks spēks apdraud sabiedrības drošību," ir pārliecināts Bordāns.


Написать комментарий