Striževska: Inflācijas klimats Latvijā saglabājas samērā maigs

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Oficiālie inflācijas dati kopumā atbilst mūsu sākotnēji izteiktai prognozei un liecina, ka inflācijas klimats Latvijā saglabājas samēra maigs. Patēriņa cenas februārī ir palikušas nemainīgas salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi.

Kā arī bijām gaidījuši, februārī cenu līmeni uz augšu  pavilka nedaudz dārgāki pārtikas produkti, turpretim personīgās aprūpes preces, apģērbi un apavi atlaižu un akciju rezultātā februārī palētinājās. Acīmredzot, atsevišķās pakalpojumu jomās turpinājās cenu pielāgošana norēķiniem eiro valūtā, tomēr februārī šādas pārmaiņas bija vērojamas salīdzinoši reti un inflācijas datos šī ietekme gandrīz nebija jūtama. Energoresursu cenu pārmaiņas februārī nozīmīgu iespaidu uz inflācijas ciparu nav atstājušas, siltumenerģijas cenu samazinājumam kompensējot nelielo degvielas cenu pieaugumu mēneša laikā. 

Gada griezumā patēriņa cenas februārī pieauga par 0.5%, un tiek paredzēts, ka inflācija pakāpeniski paātrināsies arī turpmākajos mēnešos.

Tai pat laikā, lēmums par elektroenerģijas tirgus liberalizācijas atlikšanu mājsaimniecībām daļēji ierobežo patēriņa cenu kāpumu 2014. gadā, kaut arī kopumā vairo neskaidrību par tarifu tālāko likteni.

Savukārt, situācijas eskalācija Ukrainā, vienā no pasaules vadošajām graudaugu eksportētājvalstīm, rada papildu augšupvērstos riskus pasaules pārtikas cenām. Ģeopolitiskais fons vienkopus ar ziņām par mazāk labvēlīgiem laika apstākļiem atsevišķos reģionos kopš janvāra beigām sadārdzināja lauksaimniecības produkcijas cenas pasaules biržās par vairāk nekā 10% eiro izteiksmē.

Gada inflācijas prognozi pagaidām atstājam nemainīgu, paredzot, ka gada nogalē inflācija sasniegs 2.5% apgabalu. 


Написать комментарий