Eirozonas inflācija negaidīti sarukusi līdz zemākajam līmenim kopš 2009. gada

foto: armbanks.am
foto: armbanks.am

Martā eirozonas inflācija samazinājusies vairāk, nekā iepriekš prognozēja ekonomisti, sasniedzot zemāko līmeni vairāk nekā četru gadu laikā, raksta Bloomberg.

Patēriņa cenas gada laikā augušas par 0,5%, salīdzinot ar 0,7% iepriekšējā mēnesī. Bloomberg aptaujātie eksperti prognozēja 0,6% cenu kāpumu.

Martā enerģētikas cenas saruka par 2,1%, kas gan ir mazāks kritums nekā februārī – 2,3%. Alkoholisko dzērienu, pārtikas un tabakas produktu cenas pieauga par 1%, salīdzinot ar 1,5% februārī, savukārt pakalpojumu cenas palielinājās par 1,1%, salīdzinot ar 1,3% iepriekšējā mēnesī.

Pamatinflācija, kurā netiek ietvertas svārstīgo preču cenu izmaiņas, bija 0,8%, salīdzinot ar 1% kāpumu februārī.

Inflācija zem 1% atzīmes turas jau sesto mēnesi, un pagaidām neizskatās, ka tā tuvākajā laikā varētu virzīties uz Eiropas Centrālās bankas (ECB) noteikto mērķi – 2%. Tādējādi jaunākie dati rada jaunu spiedienu uz ECB, kuras sanāksme ir šajā nedēļā.

ECB pagājušā mēneša sanāksmē nemainīja bāzes procentu likmi, un eksperti paredz, ka šajā nedēļā tā arī netiks mainīta. Tiesa gan, iepriekš ECB pārstāvji ir norādījuši, ka ir gatavi izmantot bankas rīcībā esošos instrumentus, lai veicinātu ekonomikas izaugsmi un mazinātu inflācijas sarukšanas iespēju.

Centrālā banka šogad prognozē 1% inflāciju, bet nākamgad – 1,3%.


Написать комментарий