NATO spēku komandieris: Jādomā par pastāvīgu kontingentu Austrumeiropā

foto: AFP
foto: AFP

Ņemot vērā situācijas saasināšanos Ukrainā, NATO dalībvalstīm būtu jāizskata iespēja izveidot pastāvīgas bāzes un pastāvīgu karavīru kontingentu Austrumeiropā, paziņojis Eiropas NATO spēku komandieris, ģenerālis Filips Brīdlovs, vēsta „Reuters”.

Pašlaik NATO spēki Austrumeiropā atrodas mācības, rotācijas kārtībā.  

„Es domāju, ka NATO spēku pastāvīga izvietošana Austrumeiropā ir tas, kas mums būs jāizskata, un mēs piedāvāsim mūsu valstu līderiem to apspriest, lai redzētu, pie kā tas novedīs,” paudis ģenerālis.

Jau ziņots, ka ASV uz Poliju un Baltijas valstīm dalībai mācībās nosūtījušas 600 karavīru. Latvijā pagājušajā nedēļā ieradās 150 karavīru. aprīļa nogalē Latvijā ieradās 150 NATO gaisa desantnieku, kuri mitināsies Ādažos un piedalīsies mācībās Ādažu poligonā. Viņi Latvijā uzturēsies vismaz līdz gada beigām. 

NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens iepriekš paziņoja, ka NATO dalībvalstīs Austrumeiropā tiks izvietoti jūras, gaisa un sauszemes papildspēki, šādi reaģējot uz konflikta saasināšanos Ukrainā. Vienlaikus NATO nolēmusi "pārskatīt un pastiprināt" aizsardzības plānus.  

Krievija februāra beigās okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, bet martā to anektēja. Starptautiskā sabiedrība nosodījusi Krimas okupāciju un tās aneksiju neatzīst. Sodot Krieviju par Krimas aneksiju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis jau noteikušas sankcijas vairākiem desmitiem Krievijas augstāko amatpersonu un Kremļa tuvākā loka cilvēku.

Krievijas diversanti un vietējo separātistu kaujinieki pēdējo dienu laikā Ukrainas austrumos sagrābuši vairākas valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus, piemēram, lidlaukus, bet uz ceļiem izveidojuši kontrolposteņus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes uzsākušas pretterorisma operāciju.


Написать комментарий