Izdzīvošanas tests: atrašanos Kalifornijas cietumos tiesību aizstāvji pielīdzina spīdzināšanai 1

foto: kadrs no video
foto: kadrs no video

Kalifornijas sodu sistēma nonāca skandāla centrā, kad kļuva zināms, ka laika periodā no 2006. gada līdz 2010. gadam aptuveni 150 ieslodzītās sievietes tika sterilizētas bez nepieciešamās štata atļaujas.

Tas notika uz cita skandāla fona, kurš saistīts ar priekšlikumu par cietuma pasta cenzūru. Daudzi baidās, ka tas ieslodzītajiem laupīs iespēju stāstīt par cietsirdīgo izturēšanos pret viņiem. Ar detaļām RT korespondente Marina Portnaja.

ASV zelta štats, kuru apspīd Saule … ar lielāko Amerikas sodu sistēmu. Daži ieslodzītie te atrodas par nopietniem noziegumiem, un daudzi tiek turēti cietsirdīgos apstākļos. Tūkstošus cilvēku tur izolācijā vairākus gadus vai vairākas desmitgades speciālās telpās. Gandrīz visu diennakti ieslodzītie atrodas 2,5 x 3 m betona kamerās bez logiem. Ēdienu viņiem padod pa durvju lūku. Paredzētā stundu ilgā pastaiga parasti ir staigāšana roku dzelžos citā vieninieku kamerā, – vēsta russian.rt.com.

Kā likums, viņiem ir aizliegti telefona zvani un tikšanās bez starpsienas. Kalifornijas cietumu administrācijas ziņo, ka ieslodzītie netiek turēti vieninieku kamerās. Bet tiesību aizsardzības organizāciju pārstāvji cilvēku turēšanas apstākļus šajos cietumos pielīdzina spīdzināšanai.

„Apstākļi Kalifornijas cietumos, proti, cilvēku turēšana vieninieku kamerās pārkāpj cilvēktiesību normu vairākumu. Kādu turēt pilnīgā izolācija vairāk nekā 15 dienas ir cietsirdīgi, tā ir spīdzināšana”, – saka Critical Resistance sabiedrisko attiecību nodaļas direktors Īzaks Ontiverios.

2013. gada jūlijā šādās kamerās Kalifornijā atradās 3,6 tūkst. cilvēku. 106 ieslodzītie pavadīja izolatoros pa 15 gadiem, bet 23 cilvēki – pa 25 gadiem. 2013. gadā aptuveni 30 tūkst. ieslodzīto rīkoja divu mēnešu ilgu bada streiku, pieprasot mainīt ieslodzījuma noteikumus izolētā kamerā, un piešķirt iespēju iziet no tās. Un, kaut gan Kalifornija grasās veikt reformas šajā jomā, ASV jau ir ieguvušas valsts reputāciju, kura izmanto stingrus ieslodzīto turēšanas pasākumus gan savā teritorijā, gan arī ārzemēs.


Написать комментарий

Nav gan īsti skaidrs, kur tad ir tā 2X3 "pastaigu kamera" un 2X3 vieninieka kamera - tas cietums vairāk izskatās pēc Latvijas zivju pārstrādes rūpnīcas.