Sinoptiķi: nedēļas nogalē gaidāmā vētra būs ļoti stipra

gazeta.lv
gazeta.lv

Jaunākās prognozes apstiprina, ka svētdien un pirmdien Latvijā gaidāma ļoti stipra vētra – Kurzemes piekrastē svētdien un pirmdien vēja brāzmas var sasniegt pat ātrumu 25 - 30 metri sekundē, informē Valsts vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Sinoptiķi ziņo, ka no Atlantijas okeāna Eiropai tuvojas dziļš un aktīvs ciklons Havjers (Xaver), kas ceturtdienas rītā atradās uz rietumiem no Lielbritānijas. Ciklons turpinās virzīties ziemeļaustrumu virzienā un padziļināties. Ceturtdien, virzoties pāri Farēru salām, maksimālās vēja brāzmas, balstoties uz ECMWF modeļa datiem, pārsniegs 40 metrus sekundē.

Naktī uz piektdienu ciklons sasniegs Norvēģijas krastus un turpinās savu virzību ziemeļaustrumu virzienā. Piektdien pievakarē un naktī uz sestdienu maksimālās vēja brāzmas Norvēģijas piekrastē daudzviet pārsniegs 30 metrus sekundē, atsevišķās vietās pat 35 metrus sekundē.

Ciklons ietekmēs arī Latviju, un vējains laiks būs jau šīs nedēļas izskaņā, kad jūras piekrastē ik pa laikam vējš brāzmās sasniegs 20 metrus sekundē.

Tomēr vispamatīgāk pūtīs naktī uz svētdienu, kad rietumu vējš teritorijas lielākajā daļā brāzmās sasniegs 18-23 metrus sekundē, bet Kurzemē, jo sevišķi jūras piekrastē, gaidāma pat ļoti stipra vētra ar vēja brāzmām 25-30 metri sekundē.

Ļoti vējaina svētdiena būs visā Latvijas teritorijā, naktī uz pirmdienu vējš uz kādu laiku pierims, taču dienā tas iegriezīsies no ziemeļrietumiem un piekrastes rajonos atkal ir gaidāmas stipras brāzmas, līdz pat 25-30 metriem sekundē.

Rīgā rietumu vēja brāzmas virs 20 metriem sekundē gaidāmas svētdienas pēcpusdienā un vakarā, kā arī pirmdien pēcpusdienā un vakarā, kad vējš iegriezīsies no ziemeļrietumiem.

Prognozes rāda, ka stiprais vējš Baltijas jūras centrālajā daļā var atnest pat 6 metrus augstus viļņus, gaidāma arī ievērojama ūdens līmeņa paaugstināšanās gan Baltijas jūras piekrastē, gan arī Rīgas līcī.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) aicina cilvēkus sagatavoties spēcīgajām vēja brāzmām – nodrošināties pret iespējamiem elektrības traucējumiem un citiem negadījumiem, kā arī būt piesardzīgiem – vētras laikā neiet uz ielas, nenovietot auto zem kokiem un tamlīdzīgi.


Написать комментарий