“Snoras” eksprezidents varētu lūgt politisko patvērumu Lielbritānijā

V.Cigankova foto
V.Cigankova foto

Lietuvas Tieslietu ministrija paziņoja, ka ar Ukrainu ir noslēgts sadarbības līgums, kas paredz likumpārkāpēju izdošanu. Netika gūts oficiāls apstiprinājums, ka bijušais "Snoras" prezidents atrodas šajā valstī. To Lietuvas medijiem atzinusi viņa sieva, kas pavēstījusi, ka esot Ukrainā kopā ar vīru.

Lietuvas nacionalizētās komercbankas "Snoras" bijušais prezidents un līdzīpašnieks Raimonds Baranausks baidās atgriezties dzimtenē un apsver iespēju lūgt politisko patvērumu Lielbritānijā, ceturtdien informē portāls "Delfi.lt".

" Uzskatu, ka man tas [lūgums pēc patvēruma] ir nopietni jāapsver," Baranausks atzinis laikrakstam "Respublika".

Kā vēsta laikraksts, Baranausks kopā ar bankas kontrolpaketes bijušo īpašnieku Krievijas pilsoni Vladimiru Antonovu patlaban uzturas Londonā. Viņi nodevuši pases pilsētas municipalitātē un apgalvo, ka negrasās nekur bēgt.

Jau vēstīts, ka Lietuvas ģenerālprokurors Darjuss Valis trešdien parakstījis Eiropas aresta orderi par bijušo komercbankas " Snoras" akcionāru – Vladimira Antonova un Raimonda Baranauska – aizturēšanu, informē portāls "Delfi.lt"

Trešdien tiesa apmierināja Vaļa pieprasījumu par drošības līdzekļiem, ko piemērot bijušajiem komercbankas akcionāriem.

"Abi bijušie akcionāri ir aizdomās turamās personas. Viņus tur aizdomās par īpašuma piesavināšanos lielos apmēros un dokumentu viltošanu, Baranausku – arī par " melno grāmatvedību" un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu," teikts Ģenerālprokuratūras paziņojumā.

Valis atteicies izpaust, kurām personām vēl var tikt izvirzītas apsūdzības. "Aizdomās turamo skaitu nedrīkstu nosaukt," sacījis Lietuvas ģenerālprokurors.

Viņš apliecinājis, ka likumsargi " darot visu iespējamo", lai noteiktu personu atrašanās vietu. Trešdien tika pieļauts, ka Antonovs ir Lielbritānijā, bet Baranausks Ukrainā.

Ģenerālprokurors arī nav komentējis ziņas par bijušā Lietuvas Bankas vadītāja Reinolda Šarkina iespējamo nopratināšanu.

Kā ziņots, Lietuvas valdība 16. novembrī nacionalizēja 100% "Snoras" akciju, kuru kontrolpakete piederēja Krievijas uzņēmējam Vladimiram Antonovam, kad Lietuvas centrālā banka saņēma informāciju no ārvalstīm, ka "Snoras" aktīvos trūkst vērtspapīru vairāk nekā miljarda litu (204 miljoni latu) vērtībā.

Pašlaik banku "Snoras" pārvalda pagaidu administrators Saimons Freklijs un viņa komanda, kurā ir 20 līdz 25 cilvēki.

Seims 17. novembrī pieņēma likumu grozījumus, kas ļaus atdalīt daļu pārņemtās bankas īpašuma un nodot to jaunai valsts dibinātai bankai. Šie grozījumi ļaus valstij nepieciešamības gadījumā atdalīt bankas labos aktīvus no sliktajiem un nodot daļu aktīvu privāta kapitāla bankai vai valsts dibinātai pagaidu bankai.

Jau vēstīts, ka pēc notikumiem ar "Snoras" pārbaudes veiktas arī "Latvijas Krājbankā" un šobrīd apcietināti vairāki tās bijušie vadītāji , bet banka, spriežot pēc Finanšu un kapitāla tirgus komisijas pārstāvju atzinumiem, ir bankrotējusi.


Написать комментарий