Sirds ar sirdi runājas caur “Rudeni 2011”

"Ķiršu dārzs", J. Kablanovas foto
"Ķiršu dārzs", J. Kablanovas foto

Līdz 17. decembrim Latgales Kultūrvēstures muzejā (3.stāva zālē, Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē) skatāma Latgales mākslinieku darbu izstāde „RUDENS 2011”, kur kailums caur dabu, cilvēkiem, jūtām un domām mēģina uzrunāt katra cilvēka sirdi un aizvest to uz saviem
pārdomu lidojumiem.

Ieejot izstādē, rodas pacilātības sajūta – sirds ar sirdi runājas caur krāsām, tēliem, dabu un mūziku, un katru apmeklētāju citādāk mēģina ieskaut kailuma trauslumā un spēkā. Rudens kailums dabā atspoguļojas caur sniega baltumu, kailums cilvēkos – caur kautrīguma robežu jaukšanu un neievērošanu.

Izstādes atklāšanā muzeja direktore Anastasija Strauta, ieskatoties „Rudens” izstāžu vēstures gaitā un atzīmējot izstādes nozīmi jauniešu un pieredzējušu mākslinieku vidū, ikvienu uzrunāja ar Bībeles vārdiem: „Staigāsim gaismā!” Un šķiet, ka tieši rudenī šis gaismas mirdzums staro gleznās, mūsu pilsētā un Latvijā. Kā atzina mākslinieki, cilvēks ar skaistuma sajūtu sastopas jau kopš dzimšanas, tā uzplaukst, kad pirmo reizi rokā paņem otu un sāk zīmēt, un tad tā turpina ziedēt bezgalīgi. Rudens it kā ir laiks, kad visi procesi palēninās, bet gleznas atgādina to, ka dzīve turpinās.

Gleznas piesaista ar savu košumu un krāsu daudzveidību, krāsu rotaļas asociējas ar rudens rotaļām dabā un ar sajūtām cilvēku sirdīs. Tēlniecības un keramikas darbos vērojama nepārspējama oriģinalitāte, kura apmeklētājus ieskauj dziļākā pārdomu lidojumā. Tekstildarbos ir vērojama rudens cikliskuma maiņa dabā, krāsu gammas kļūst drūmākas, pelēcīgākas, kuras katru no apmeklētājiem ievelk virpuļojošajā karuselī.

Kas uzrunās tieši Tevi? Atnāc un ļauj savai sirdij runāt ar rudeni!

Izstāde atvērta: Otrdien, trešdien, ceturtdien, piektdien – 10:00-17:00; Sestdien – 10:00-16:00;

Svētdien, pirmdien – slēgta.

Ieejas maksa: skolēniem un studentiem Ls 0,20; pieaugušajiem Ls 0,40; pirmsskolas vecuma bērniem – brīva.

"Sieviete smiltīs", Evita Skrebinska.


Написать комментарий