Tūrisma infrastruktūrai postu rada ne tikai dabas stihijas

Laikā, kad biežāk runājam par dabas stihiju radīto postu, diemžēl jāpiemin arī fakti, kas saistīti ar Lielā Liepukalna, kas atrodas Rāznas nacionālā parka dabas lieguma zonā, apmeklētāju un tūristu nesaudzīgo rīcību. Kopš š.g. 11. Augusta, kad Lielajā Liepukalnā tika atklāta dabas tūrisma infrastruktūra – taka un skatu tornis, objektu apmeklējuši vairāki tūkstoši cilvēku no tuvām un tālām vietām.

Diemžēl vairāku bezatbildīgu tūristu dēļ Dabas aizsardzības pārvaldes Latgales reģionālās administrācijas darbiniekiem nācies novērst vairākus tūrisma infrastruktūras bojājumus – apmeklētāji salauzuši informatīvo stendu un aizsargbarjeras atslēgu, kā arī pārkāpuši liegumu braukt pa dabas taku.

Mazāki, tomēr regulāri postījumi novēroti skatu tornī, kur apzīmētas, aprakstītas no dēļiem veidotās konstrukcijas. Lielu darbu valsts vides inspektoriem sagādā arī apmeklētāju atkritumu vākšana dabas takā. Tā vien šķiet, ka kāda sabiedrības daļa vēl nav gatava tam, lai dotos dabā ar izpratni. Dabas aizsardzības pārvalde, kurai ir nozīmīga loma tūrisma infrastruktūras izveidē un uzturēšanā, kā arī dažādu izglītojošu un informējošu pasākumu rīkošanā, lielu darbu jau veikusi un turpina to aktīvi darīt, jo, kā redzams, darāmā vēl daudz.

Nacionālie parki, dabas parki, atsevišķi dabas liegumi un citas īpaši aizsargājamas dabas teritorijas, kas kopumā aizņem vairāk kā 10% no Latvijas teritorijas, kļūst par aizvien iecienītākām tūristu apskates vietām. Lai atklātu šo teritoriju skaistās dabas ainavas, uzlabotu tūrisma infrastruktūru un organizētu tūristu plūsmu, vienlaicīgi domājot par dabas aizsardzības, dabas tūrisma un ilgtspējīgas attīstības interešu saskaņošanu, Dabas aizsardzības pārvalde 2011.gadā uzsāka ES Kohēzijas fonda līdzfinansētu projektu „Antropogēno slodzi samazinošās un informatīvās infrastruktūras izveide Natura 2000 teritorijās” (iepriekšminētā projekta ietvaros infrastruktūra tiek veidota 41 Latvijas īpaši aizsargājamā dabas teritorijā, kas atrodas 57 pašvaldību teritorijās). Projekta pirmās kārtas ietvaros infrastruktūra tika veidota arī Rāznas nacionālā parka dabas lieguma zonā „Lielais Liepukalns”. Taču, lai izveidotā infrastruktūra kalpotu sabiedrībai pēc iespējas ilgāk, nepieciešama apmeklētāju saudzīga attieksme pret to.

Dabas aizsardzības pārvaldes aicinājums apmeklētājiem:

Ievieto atkritumus tikai tiem paredzētās vietās vai labāk paņem līdzi, lai ar prieku varētu atgriezties citreiz!

 Saudzē atpūtas vietas infrastruktūru – to radījis cilvēka darbs, lai pasargātu dabas vērtības un sagādātu pozitīvas emocijas Lielā Liepukalna apmeklētājiem!

Domā ar sirdi un atceries, ka viss Tev apkārt ir dzīvs!


Написать комментарий