Šogad «Rēzeknes erudītā" nebijis komandu skaits 1

i-rezekne.lv
i-rezekne.lv

Jau vairāk nekā 10 gadus Rēzeknes pilsētas Izglītības pārvalde rīko nu jau tradicionālo erudīcijas konkursu vidusskolēniem. Šogad konkursā “Rēzeknes pilsētas Erudīts 2011/2012” par tēmu “Latgale - Latgalieša CV – no senlaikiem līdz mūsdienām ” piedalās konkursa vēsturē vislielākais komandu skaits.

Tās ir 13 komandas no pilsētas mācību iestādēm – Rēzeknes 1., 2., 3., 4., 5., 6 vsk., vakara vsk., RVĢ, Rēzeknes valsts poļu ģimnāzijas, Katoļu vsk., Austrumlatgales profesionālās vsk., Mākslas un dizaina vsk. un J. Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas (komandā 5 dalībnieki).

Šī gada 29. novembrī noritēja konkursa pirmā kārta, kurā jaunieši sacentās erudīcijā par apakštēmu „Vēsture, simboli, reliģija, vizuālais tēls”. Šeit būtu jāpaskaidro, ka erudīcijas konkurss ir neformālās izglītības pasākums, kura mērķis nav kontrolēt zināšanas un salīdzināt rezultātus, bet gan veicināt vidusskolēnu zināšanas par noteikto tēmu, rosināt jauniešus lietderīgi pavadīt savu brīvo laiku, darboties grupā, pieņemt lēmumus, diskutēt. Tāpēc jautājumi, kuru veidošanā šogad piedalās arī Rēzeknes Augstskola (projekta „Teritoriālās identitātes lingvokulturoloģiskie un sociālekonomiskie aspekti Latgales reģiona attīstībā” ietvaros), ir gan asprātīgi, gan nopietni, piemēram: Kāda dziesma ir kļuvusi par neoficiālo Latgales himnu Nosauciet to! (atb. – „Skaidruo volūda”). Vai arī – Kas ir kopīgs Pārdaugavas hercogistes ģerbonim ar Rēzeknes pilsētas ģerboni un Latgales karogu? Ko simbolizē šis elements? (atb. – grifs, kas simbolizē valdīšanu kā debesīs, tā uz zemes).

Visvairāk punktu sakrāja un par konkursa 1. kārtas uzvarētāju kļuva Rēzeknes valsts poļu ģimnāzijas komanda (attēlā). Nākamā konkursa kārta notiks šī gada 13. decembrī, kad jaunieši sacentīsies erudīcijā par apakštēmu „Izglītība, zinātne, personības”. Kopumā konkurss noritēs 6 kārtās no šī gada novembra līdz 2012. gada aprīlim, summējot visās kārtās sakrātos punktus tiks noskaidrota konkursa uzvarētājkomanda.

Konkursa gaitā visām jauniešu komandām būs iespēja priecēt parējos dalībniekus ar muzikālajām pauzēm, šo tradīciju jau 1.kārtā atklāja Rēzeknes 5. vidusskolas komanda, dziedot latgaliski apdziedāšanas četrrindes.

Priecē tas, ka šogad gan konkursa jautājumu sagatavošanā, gan ar veicināšanas balvām konkursu atbalsta Rēzeknes Augstskola, otro gadu konkursa atbalstītāju vidū ir SEB bankas Rāznas filiāle. 


Написать комментарий

aaa attēļā nautēnieši:(