SIA „Rēzeknes ūdens” testēšanas laboratorija viena no vadošajām reģionā

SIA Rēzeknes ūdens testēšanas laboratorija ir viena no uzņēmuma struktūrvienībām. Tā atrodas pie pilsētas attīrīšanas iekārtām Rēzeknes novada Audriņu pagasta Greivuļos.

SIA Rēzeknes ūdens testēšanas laboratorija nodarbojas ar ūdens paraugu testēšanu no 1976. gada, bet akreditēta kopš 2001. gada. Tā ir viena no vadošajām laboratorijām reģionā notekūdeņu, dzeramā ūdens un virszemes ūdeņu paraugu ņemšanā un testēšanā saskaņā ar Reģionālās vides pārvaldes prasībām (pēc atļaujas A, B, C kategorijas piesārņojošai darbībai) un Veselības inspekcijas apstiprinātām monitoringa un audita programmām, Rēzeknes pilsētas domes apstiprinātajiem maksimāli pieļaujamās koncentrācijas (MPK) noteikumiem Rēzeknes pilsētas uzņēmumiem, kā arī pēc individuālā pasūtījuma nosakot gan kvalitātes rādītājus, gan piesārņojuma līmeni.

„Laboratorija ir akreditēta un nodrošina laboratorijas darbību atbilstoši LVS EN ISO/IEC 17025:2005 standarta prasībām. Testēšanas laboratorija izmanto novērtētas un starptautiski atzītas standartmetodes. Paraugu ņemšana un testēšanas veikšana tikai ar akreditētām metodēm ir prasības, kuru ievērošana ļauj pasūtītājam izmantot testēšanas pārskatus dabas resursu nodokļu aprēķinu veikšanai un nodrošina to ticamību kontrolējošo iestāžu skatījumā. Tikai godprātīgi un kvalitatīvi veikta testēšana nodrošina patiesu informāciju par esošo situāciju, ļauj plānot veicamos pasākumus un novērst vides piesārņošanu, jo tieši reģiona dabas resursi ir tie, kuri šobrīd nodrošina dažādu nozaru attīstību un interesi tūristu un investoru acīs,” skaidro SIA Rēzeknes ūdens valdes loceklis Gunārs Spradzenko.

Ar to, kā tiek organizēts darbs, mūs iepazīstina SIA Rēzeknes ūdens testēšanas laboratorijas vadītāja Tatjana Fadejeva: „Paraugu testēšanu veic tikai kvalificēts un apmācīts personāls ar darba pieredzi šajā sfērā. Laboratorijā strādā sekojoši speciālisti: laboratorijas vadītāja, tehniskā vadītāja, kvalitātes vadītāja un ķīmiķi-analītiķi. Viss personāls ir ar augstāko izglītību un nepārtraukti nodrošina kvalifikācijas celšanu ar kursiem, semināriem, darba pieredzes apmaiņām starp citām starptautiski atzītām laboratorijām. Lai nostiprinātu savu kompetenci būt akreditētai laboratorijai, katru gadu notiek kārtējā uzraudzības vizīte, bet reizi piecos gados arī reakreditācijas novērtēšana, kuru veic Latvijas Nacionālā Akreditācijas Biroja (LATAK birojs) vadošie vērtētāji un eksperti. Informācija par mūsu laboratorijas akreditācijas apliecību un sfēru ir pieejama LATAK biroja mājas lapā www.latak.lv – nodaļā testēšanas laboratorijas – reģ. Nr. LATAK-T-204-07-2001.

Lai ekonomētu klientu laiku un naudas līdzekļus, laboratorijā ir izstrādāti maršruti, kuros tiek iekļauti pasūtītāju objekti. Ar katru klientu individuāli noslēgtā līgumā ir atrunātas un apstiprinātas paraugu ņemšanas un testēšanas pakalpojumu izmaksas, kā arī izpildes termiņi.

SIA Rēzeknes ūdens testēšanas laboratorija nodrošina paraugu ņemšanu un testēšanu pēc akreditētām metodēm: ražošanas notekūdeņiem, sadzīves notekūdeņiem, tehniskajiem ūdeņiem, lietus ūdeņiem; virszemes ūdeņiem – upes, ezeri, grāvji, dīķi; notekūdeņu dūņām, augsnei, dzeramajam ūdenim, gruntsūdeņiem un pazemes ūdeņiem. Piedāvājām savus pakalpojumus ne tikai pašvaldībām un uzņēmumiem, bet arī privātpersonām iespējams pārbaudīt ūdens kvalitāti. Zvaniet uz tālruni 64639005, 29274722 un saņemiet konsultāciju par visiem Jūs interesējošajiem jautājumiem!

Testēšanas laboratorijai izveidojusies laba sadarbība ar Rēzeknes pilsētas uzņēmumiem, Rēzeknes, Ludzas, Kārsavas, Ciblas, Zilupes, Madonas un Varakļānu novadu pašvaldībām, kā arī ar būvfirmām, kuras veic dzeramā ūdens un notekūdeņu attīrīšanas iekārtu uzstādīšanu.

Kā piemēru gribu minēt, ka, protams, visvairāk rēzekniešus interesē tieši pilsētas dzeramā ūdens kvalitātes kontroles monitoringa programma, kura tiek veikta atbilstoši MK 29.04.2003. noteikumu Nr.235 Dzeramā ūdens obligātās nekaitīguma un kvalitātes prasības, monitoringa un kontroles kārtība prasībām.

SIA Rēzeknes ūdens pilsētas ūdensapgādes sistēmā regulāri veic dzeramā ūdens kārtējo monitoringu, kura ietvaros vienu reizi ceturksnī tiek ņemti četri dzeramā ūdens paraugi dažādos pilsētas mikrorajonos tieši pie gala patērētāja (Rēzeknes pilsētas pansionāts, Rēzeknes robežsardzes koledža, Rēzeknes poliklīnika, PII Namiņš, Rēzeknes 6.vsk., PII Laimiņa u.c.). Kā arī tiek veikts pazemes ūdeņu kvalitātes monitorings, kura ietvaros vienu reizi gadā tiek ņemti dzeramā ūdens paraugi no artēziskajiem urbumiem Rēzeknes novadā Griškānu pagastā Dreizos. Paņemtajiem ūdens paraugiem veic mikrobioloģisko (E.Coli un koliformas baktērijas) un ķīmisko rādītāju (krāsa, smarža, garša, duļķainība, amonija joni, pH, elektrovadītspēja, dzelzs, mangāns, oksidējamība-permanganāta indekss) pārbaudi. Visu veikto dzeramā ūdens analīžu rezultāti atbilst MK 29.04.2003. noteikumu Nr.235 Dzeramā ūdens obligātās nekaitīguma un kvalitātes prasības, monitoringa un kontroles kārtība prasībām.

Tātad likumā noteiktā prasība, ka dzeramais ūdens Rēzeknē no krāna ir pārtikas produkts, tiek nodrošināta.

Visiem mūsu klientiem un sadarbības partneriem Latgales reģionā novēlu veiksmīgi realizēt ūdenssaimniecības attīstības projektus savās pašvaldībās un noturēt kvalitāti.”


Написать комментарий