Aleksandrs Antonovs: problēmas 'Krājbankā' radās 'airBaltic' lielo kredītu dēļ

izvestia.ru
izvestia.ru

Problēmas "Latvijas Krājbankā" radās lidsabiedrības "airBaltic" attīstībai ņemto lielo kredītu dēļ, pirmdien intervijā LTV raidījumam "Panorāma" sacīja bankas bijušā īpašnieka Vladimira Antonova tēvs, arī baņķieris Aleksandrs Antonovs.

Viņš LTV stāstīja, ka banka sāka kreditēt "airBaltic" un tas radīja lielus operacionālos zaudējumus. "Līdz ar to bija nepieciešams liels kredīts, kura apjoma sasniedza to normatīvu, kāds pieļaujams viena klienta kreditēšanā," sacīja Aleksandrs Antonovs.

Sākotnēji banka vērsusies pie Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK), lūdzot nodrošināt īpašas attiecības ar lidsabiedrību, taču FKTK lūgumu noraidījis. "Tad mēs sākām izdomāt shēmas," sacīja baņķieris. Viņš skaidroja, ka caur citām bankām deva naudu kompānijām, kuras to tālāk aizdeva "airBaltic".

Jautāts, vai šāda rīcība nav pārkāpums, Aleksandrs Antonovs atzina, ka pārkāpums tas esot, bet banku praksē šāda rīcība esot izplatīta.

Aleksandrs Antonovs noliedz ziņas, ka viņa dēls grasoties tiesāties ar Latvijas valsti par "airBaltic" īpašumtiesībām. Banķieris sacīja, ka nav informēts par šādiem dēla plāniem.

Pirmdien Aleksandrs Antonovs esot ticies ar FKTK priekšsēdētājas vietnieku Jāni Brazovski un kā liecinieks esot pratināts Ekonomikas policijā. Viņš uzsvēra, ka ir gatavs palīdzēt bankas administrācijai, norādot, ka galvenais ir likvidēt visas bankas saistības pret cietušajiem klientiem.

Jau vēstīts, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padome 21.novembrī nolēma apturēt "Krājbankas" visu finanšu pakalpojumu sniegšanu. Lēmums pieņemts, pamatojoties uz konstatēto līdzekļu iztrūkumu bankā, par ko tika informēta Ģenerālprokuratūra. Valsts policija sākusi kriminālprocesu saistībā ar "Krājbanku".

Lietuvas valdība nacionalizējusi 100% "Krājbankas" lielākās īpašnieces ‒ bankas "Snoras" ‒ akciju, kuru kontrolpakete piederēja Krievijas uzņēmējam Vladimiram Antonovam. Lietuvas centrālā banka saņēmusi informāciju no ārvalstīm, ka "Snoras" aktīvos trūkst vērtspapīru vairāk nekā miljarda litu (204 miljonu latu) vērtībā. Savukārt 24.novembrī Lietuvas centrālās bankas valde atzina banku "Snoras" par maksātnespējīgu un nolēma vērsties tiesā ar prasību atzīt to par bankrotējušu.

"Snoras" pieder nedaudz vairāk kā 60% "Krājbankas" akciju. Pēc aktīvu apmēra "Krājbanka" septembra beigās bija devītā lielākā no 31 Latvijas bankas.


Написать комментарий