LB prezidents: Latvijas iedzīvotāji nedrīkst ļauties tracināties

Latvijas iedzīvotāji nedrīkst ļauties tracināties, tikt "primitīvi apbaumoti" par situāciju banku sektorā un atsevisķās bankās, un lieki baidīties, aicina Latvijas Bankas (LB) prezidents Ilmārs Rimšēvičs, izdevumam "Lietišķā Diena" komentējot pēdējā laika notikumus ap Latvijas Krājbankas krahu un "Swedbank" klientu paniku.

"Cilvēki var nevienam neticēt, bet savu garantēto naudu viņi dabūs!" uzsver LB vadītājs, uzsverot, ka "banku sistēma ir stabila, tai nekas nedraud".

Rimšēvičs norāda, ka banku sistēma nupat ir pārdzīvojusi "divas nepatīkamas situācijas – krāpniecību vienā gadījumā, baumu vilni otrā" un "to pirmo reizi Latvijas finanšu vēsturē ir izdevies atvairīt: iedzīvotāji un kompānijas, kam ir noguldījumi Krājbankā līdz 70 tūkstošiem latu, savu naudu ir saņēmušas faktiski vienas nedēļas laikā".

"Attiecībā uz "Swedbank" ir izdarīti visi secinājumi, un cilvēki var neuztraukties par savu naudu neatkarīgi no tā, kurā bankā šie līdzekļi atrodas. Ļoti ceru, ka cilvēku izpratne būs augusi, un citreiz uz baumām, kādas bija attiecībā uz "Swedbank", viņi reaģēs ar smaidu un neļaus sevi piemuļķot," pauž LB prezidents.

Skaidrojot, kā radās "Swedbank" klientu panika, Rimšēvičs norāda, ka "bija cilvēki ar noteiktiem mērķiem iešūpot šo tirgu un mēģināt radīt šeit zināmas neērtības un paniku". "Diemžēl Latvija šajā situācijā zaudēja. Mūsu cilvēki nebija tālredzīgi un nesaprata, ka ir jāsagaida pirmdienas rīts," atzīst Rimšēvičs.

Jau vēstīts, ka "Swedbank" klientu panika sākās 11.decembrī, kad, izplatoties nepamatotām baumām par "Swedbank" finanšu grūtībām, satraukušies bankas klienti kopumā bankomātos un filiālēs izņēmuši aptuveni 24 miljonus latu, kas ir mazāk nekā 1% no bankas kopējā depozītu apjoma.

Kopumā panikas dēļ klienti izņēmuši 35 miljonus latu, lielāko daļu – 24 miljonus latu – svētdien pēcpusdienā. Situācija pēc svētdien nepamatotu baumu izraisītās masveida naudas izņemšanas no "Swedbank" patlaban ir normalizējusies.

FKTK lūgusi Drošības policijai izmeklēt baumu izplatīšanu, un DP ir ierosinājusi kriminālprocesu, turklāt premjers Dombrovskis norāda, ka baumas izplatītas apzināti.

Svētdien internetā izplatījās baumas par "Swedbank" problēmām. Cilvēki rindās stāvēja pie bankomātiem, lai izņemtu naudu. Savukārt bankas pārstāvji baumas par problēmām noliedza, apliecinot, ka banka strādā normālā režīmā, un banka turpināja papildināt bankomātus.


Написать комментарий