Nacionālajai apvienībai padomā savi kandidāti FKTK vadītāja amatam

zinas.nra.lv
zinas.nra.lv

Nacionālajai apvienībai "VL!–TB/LNNK" ir padomā savi pontenciālie kandidāti šobrīd vakantajam Finanšu un kapitāla tirgus komosijas (FKTK) vadītāja amatam, - to pirmdien intervijā telekompānijas LNT raidījumā "900 sekundes" atzina apvienības pārstāvis Saeimas deputāts Imants Parādnieks.

"Ir padomā kādi kandidāti un tos mēs uzrunāsim," teica Parādnieks, atturoties nosaukt iecerēto pretendentu vārdus. Viņaprāt, viens no nolūkotajiem kandidātiem ir labāks par Latvijas Bankas komisijas vadītāja amatam virzīto Kristapu Zakuli, taču jautājums ir, vai viņš piekristu kļūt par FKTK vadītāju.

Parādnieks atzina, ka pagājušajā trešdienā pēc tikšanās Saeimā ar Zakuli radies iespaids, ka viņš ir cienījams kandidāts FKTK vadītāja amatam, tomēr "finanšu ideoloģijas skatījums mums tā nedaudz atšķīrās", teica Parādnieks.

Redzējums atšķīries par banku atbildību "burbuļa" un krīzes seku izvērtēšanai, kā arī par valsts banku turpmāko attīstību, teica deputāts, nosakot, ka jaunā FKTK vadītāja meklējumos cita starpā vēlas saprast arī, vai Zakulis bija vienīgais šim amatam uzrunātais kandidāts un cik plašs bijis pretendentu loks.

Jau vēstīts, ka finanšu ministrs Andris Vilks (V) un Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs pēc konsultācijām FKTK vadītāja amatam apstiprināšanai Saeimā virzīs kompānijas "Lattelecom" Drošības nodaļas vadītāju Zakuli.

Zakulis ir ieguvis augstāko izglītību Latvijas Universitātē ‒ bakalaura grādu ekonomikā un maģistra grādu biznesa vadībā, pārzina finanšu sektoru, viņam ir pieredze sadarbībā ar valsts drošības un tiesību aizsardzības iestādēm, kā arī iegūta tiesību zinātņu speciālista kvalifikācija un pieredze naudas atmazgāšanas novēršanas darbā. Zakulis pieredzi ir ieguvis valsts drošības iestādēs, kā arī darbā banku un informācijas tehnoloģiju (IT) nozarēs, kur vadījis drošības struktūras. Savukārt no 1995. līdz 2000.gadam Zakulis strādājis Satversmes aizsardzības birojā, bet no 2000. līdz 2009.gadam ‒ par "Swedbank" Drošības daļas vadītāju," informēja Finanšu ministrijā.

Plānots, ka Saeima varētu izskatīt un apstiprināt FKTK vadītāju šogad janvārī.

Ziņots arī, ka Saeima 8.decembrī no amata atbrīvoja līdzšinējo FKTK priekšsēdētāju Irēnu Krūmani. Krūmane, kura komisiju vadīja kopš 2008.gada 28.aprīļa, iesniedza atlūgumu pēc "Latvijas Krājbankas" darbības apturēšanas.

Komisijas vadītāju Saeima apstiprina pēc Latvijas Bankas prezidenta un finanšu ministra ieteikuma.

FKTK nodarbojas ar Latvijas banku, krājaizdevu sabiedrību, apdrošināšanas sabiedrību un apdrošināšanas starpnieku, finanšu instrumentu tirgus dalībnieku, kā arī privāto pensiju fondu uzraudzību. Komisija sāka darbu 2001.gada 1.jūlijā.


Написать комментарий