Naujenes avārijas vietā atjauno vilcienu satiksmi

V.Cigankova foto
V.Cigankova foto

Kravas vilciena avārijas vietā Daugavpils novada Naujenes pagastā glābšanas darbi turpinājušies visu nakti, un otrdien, pulksten 9:00 no rīta vilcienu kustība posmā Daugavpils-Indra ir atjaunota, informēja "Latvijas Dzelzceļš".

Pēc avārijas kustības atjaunošanu gaidīja 80 vilcieni Baltkrievijā, bet Latvijā virzienā uz Baltkrieviju kavējās vairāk kā 50 vilcienu sastāvu.

VAS Latvijas dzelzceļš (LDz) prezidents Uģis Magonis pateicas LDz darbiniekiem un Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienestam, kā arī Baltkrievijas dzelzceļa darbiniekiem par operatīvo rīcību avārijas seku novēršanā, kas ļāva ievērojami samazināt iespējamo apdraudējumu un kaitējumu dabai. Tāpat Magonis pateicas Latvijas un Baltkrievijas robežsardzei, kas ļāva Baltkrievijas dzelzceļa darbiniekiem ātrāk doties palīgā avārijas seku novēršanai.

Izplūdušo vielu apjoms pagaidām precīzi nav aprēķināts, tomēr pagaidām zināms, ka ir izplūdušas 120 tonnas ar tehnisko šķīdinātāju un viena cisterna ar minerālsmērvielu. No negadījumā iesaistītajiem vagoniem divi vagoni pieder klientiem no Latvijas – tajos pārvadātas ogles un nafta, pārējie negadījumā iesaistīto vagonu kravas saņēmēji ir Igaunijā. Visi vagoni ir privāti.

"Mums šī ir augstākās kategorijas avārija. Šādas avārijas notiek ļoti reti, bet diemžēl reizēm notiek. Mēs darīsim visu iespējamo, lai šādas avārijas neatkārtotos, ieviešot arvien jaunākas tehnoloģijas" norāda Magonis. Viņš pieļauj, ka avāriju izraisīja sliežu ceļa bojājums, tomēr norāda, ka jāpagaida ekspertu slēdziens par notikušo.

LDz jau ir izstrādājis vides sanācijas plānu, lai likvidētu negadījuma sekas. Šobrīd tiek veikts zaudējumu aprēķins.

Jau ziņots, ka svētdien pēc plkst.23 Daugavpils novada Naujenes pagastā viena kilometra attālumā no dzelzceļa stacijas "Krauja" no sliedēm nogāja un apgāzās 16 kravas vilciena cisternas, kā rezultātā no trim cisternām noplūda vielas.

No divām cisternām noplūda eļļveidīgs šķidrums, bet no vienas cisternas, kurai avārijas rezultātā radās plaisa, noplūda atšķaidītājs, informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Viktorija Šembele.

VUGD izsaukumu uz notikuma vietu saņēma plkst.23.15. Pēc informācijas saņemšanas VUGD uz notikuma vietu izsūtīja sešas autocisternas un vienu glābšanas automobili, kopā 35 amatpersonas, kā arī paziņoja par avāriju visām atbildīgajām institūcijām. Notikuma vietā jau atradās "Latvijas Dzelzceļa" speciālā tehnika.


Написать комментарий