P. Hudobčonoka izstāde „Šodien un pirms 20 gadiem”

V.Cigankova foto
V.Cigankova foto

Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā skatāma P. Hudobčonoka izstāde „Šodien un pirms 20 gadiem”. 

Izstādes atklāšanā 17. janvārī piedalījās Krievijas ģenerālkonsuls Daugavpilī Olegs Ribakovs, Domes priekšsēdētājas 1. vietnieks V. Azarevičs, vietnieks V. Širjakovs, Pareizticīgās baznīcas Daugavpils bīskaps Aleksandrs, daudzi izglītības, kultūras darbinieki, sabiedrisko organizāciju pārstāvji. Izstāde izsauca lielu rezonansi sabiedrībā, jo Pjotrs Hudobčonoks ir unikāls mākslinieks, plaši pazīstams ne tikai Latvijā.

Daugavpils Domes priekšsēdētājas 1. vietnieks Vitālijs Azarevičs, sveicot mākslinieku, uzsvēra, ka Daugavpils lepojas ar to, ka pilsētā darbojas tik talantīgs un unikāls mākslinieks un šī izstāde ir liels notikums Daugavpils kultūras dzīvē. Hudobčonoka devumu kultūras un sabiedriskajā dzīvē, pilsētas vārda popularizēšānu pašvaldība vērtē ļoti augstu, tāpēc 2011. gada nogalē māksliniekam pasniedza Daugavpils Domes apbalvojumu “Mūža ieguldījums”.

Mākslinieka daiļradi caurstrāvo īpašs, viņam raksturīgais stils – viņa gleznas ir spilgta un krāsaina tēlniecības un glezniecības sintēze.
Pjotrs Hudobčonoks uzsver, ka mazo formu īpatnība ir emocionāls piepildījums, tēmu daudzveidība, siltums un cilvēciskums. Māksliniekam ir tuva sadzīves, sporta, mākslas un vēstures tematika. Savu darbu motīvos viņš izmanto tautastērpu, dejas un arhitektūras elementus.

Mākslinieks P. Hudobčonoks dzimis 1947. gadā Daugavpilī. 1966. gadā pabeidzis Ļvovas mākslas skolu. Līdz 1990. gadam strādājis par galveno mākslinieku Daugavpils Kultūras pilī, pēc tam ir brīvmākslinieks, kas veido dekoratīvi skulpturālas sižetiskas kompozīcijas.

P. Hudobčonoka daiļrade ir spilgts veco tradīciju un jaunā satura, jaunas tehnikas sintēzes piemērs. Kā viens no svarīgākajiem iedvesmas avotiem ir tradicionālā krievu lubu bildīte (лубок) ar tās sižetiskumu, humoru, tēlainības specifiku, sinkrētisko raksturu, apvienojot sevī attēlu un tekstu.

P. Hudobčonoka darbi veiksmīgi tikuši eksponēti izstādēs ne tikai Latvijā, bet arī citās pasaules valstīs: Krievijā, Polijā, Ukrainā, Somijā, Vācijā, Francijā, Portugālē, ASV u. c.

P. Hudobčonoka izstāde “Šodien un pirms 20 gadiem” būs apskatāma no 17.01.2012. Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā, Rī 


Написать комментарий