Jānis Streičs „…kur basām kājām”

No 8.februāra līdz 3.martam Latgales Kultūrvēstures muzejā (1.stāva zālē, Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē) skatāma plaši pazīstamā kinorežisora Jāņa Streiča pasteļu izstāde „...kur basām kājām”. Bērnības atmiņu ainiņas.

Izstādi atvērsim 8.februārī no plkst. 15:00, bet tikšanās ar mākslinieku Jāni Streiču plānota izstādes noslēgumā, kad kļūs jau mazliet siltāks, sekojiet informācijai!

Gaidot kinorežisora Jāņa Streiča izstādi, prātā uzreiz uzjundī daudzi izteicieni no viņa veidotajām kinofilmām, kas kļuvuši gandrīz par tautas folkloru – „Jo lielāks mākslinieks, jo lielāka pauze” (Teātris), „Interesanti man kā vēsturniecei”(Limuzīns Jāņu nakts krāsā), „Kurš gudruoks – zyrgs voi mašyna?”(Cilvēka bērns) u.c. Tāpat šķiet, katrs „vidējais latvietis”, kurš noskatās filmu „Limuzīns Jāņu nakts krāsā” noteikti grib piepildīt tādu pašu sapni kā Lāsmiņa – aizbraukt uz Munameģi.

Šoreiz nekur nav jābrauc, jo Jānis Streičs dodas pie skatītājiem un pārsteidz nevis ar jaunu kinofilmu, bet ar savām pasteļgleznām, kurās skatāmas dzimtās Latgales ainavas.

Jau bērnībā un jaunībā J.Streičs vēlējies kļūt mākslinieks. Rēzeknes pedagoģiskās skolas zīmēšanas priekšmeta metodikas pasniedzējs Jakovs Beketovs viņam atklājis pirmos aroda noslēpumus un mudinājis mācīties tālāk, bet aizraušanās ar teātri guva virsroku un aizveda mākslinieku uz kino.

Ziemas spalgumā izstādes darbi ienes sauli gan tiešā, gan pārnestā nozīmē, jo atmiņas par vietām, kur pagājusi mākslinieka bērnība un skolas gadi – mājas, kaimiņu sēta, skola, ceļš… – atainotas ar dziļu un patiesu sirdsmīlestību. Mākslinieks atzīst, ka cilvēka būtība un vērtība „…jāmeklē tur tālumā, aiz trejdeviņiem kalniem, kur basām kājām staigā bērnība.”

Jāņa Streiča dzīves gājums un filmogrāfija šeit.
 


Написать комментарий