Tautas nobalsošanas iecirkņu darba pirmajā dienā iedzīvotāji par referendumu neinteresējas

foto ir.lv
foto ir.lv

Tautas nobalsošanas par krievu valodas statusa maiņu iecirkņu darba pirmajā dienā iedzīvotāji bija pasīvi un īpašu interesi par 18.februārī gaidāmo referendumu neizrādīja.

Kā ziņots, no trešdienas līdz tautas nobalsošanas dienai iecirkņi strādās, lai vēlētāji varētu iepazīties ar tautas nobalsošanai nodoto Satversmes grozījumu projektu, tautas nobalsošanas jautājumu un balsošanas kārtību. Tāpat šajā laikā vēlēšanu iecirkņi pieņems arī pieteikumus balsošanas organizēšanai atrašanās vietā tiem vēlētājiem, kuri veselības stāvokļa dēļ nevar nokļūt vēlēšanu iecirknī.

Aģentūra LETA noskaidroja, ka, piemēram, Rīgas Valsts 1.ģimnāzijā, Rīgas 62.vidusskolā un Rīgas 69.vidusskolā nebija ieradies neviens potenciālais balsotājs.

Kā pastāstīja Rīgas Valsts 1.ģimnāzijā izvietotā vēlēšanu iecirkņa komisijas loceklis Mikus Dubickis, no plkst.15 līdz apmēram plkst.18 neviens potenciālais balsotājs nebija ieradies – interesi izrādījuši vien pāris mediju pārstāvji. Līdzīga situācija bija vērojama Rīgas 69.vidusskolā esošajā vēlēšanu iecirknī, kur cilvēki neesot nākuši, taču kāda persona esot zvanījusi, lai uzzinātu, vai 18.februārī būs iespējams nobalsot jebkurā no Latvijā izvietotajiem iecirkņiem. Vēlēšanu komisijas locekle Lelde Mincāne viņam sniedza apstiprinošu atbildi.

Mincāne skaidroja, ka informācijas dienās pirms referendumiem vai vēlēšanām iecirknī viens cilvēks ierodas vidēji divās dienās. Viņa pieļāva iespēju, ka Rīgas centrā aktivitāte ir citāda.

Arī 62.vidusskolā izvietotajā vēlēšanu iecirknī pilsoņi neizrādīja vēlēšanos sīkāk uzzināt par referenduma būtību, skaidroja vēlēšanu komisijas locekle Līga Zandava. Viņa atgādināja, ka potenciālajiem vēlētājiem balsošanas iecirknī ir iespējams iepazīties un salīdzināt, kāds ir pašreizējais to Satversmes pantu teksts, kurus rosināts grozīt, un kā būs formulēta Satversme, ja grozījumi tiks atbalstīti.

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) vēlētāju interesi šajās desmit dienās, kamēr iecirkņi strādā dežūrrežīmā, nemēra, pavēstīja CVK pārstāve Kristīne Bērziņa.

"No iepriekšējās pieredzes vien varam teikt, ka parasti vēlētāji iespēju apmeklēt iecirkņus pirms tautas nobalsošanas dienas izmanto galvenokārt, lai pieteiktu balsošanu dzīvesvietā tiem vēlētājiem, kuri veselības stāvokļa dēļ nevarēs ierasties vēlēšanu iecirknī tautas nobalsošanas dienā. Savukārt iespēju vēlēšanu iecirknī iepazīties ar balsošanas kārtību, balsošanas jautājumu vai tautas nobalsošanai nodotā likumprojekta tekstu vēlētāji mūsdienās izmanto daudz retāk, jo ir citi veidi, kā šo informāciju var uzzināt, piemēram, internetā," skaidroja Bērziņa.

Jau žiņots, ka no 8.februāra līdz 17.februārim vēlēšanu iecirkņi būs atvērti četras stundas dienā pašvaldību vēlēšanu komisiju noteiktajos darba laikos. Vēlēšanu iecirkņu adreses un darba laikus var uzzināt, zvanot uz CVK diennakts uzziņu tālruni 67049999, mājaslapā "www.cvk.lv", pašvaldību informācijas sniegšanas vietās, kā arī pie vēlēšanu iecirkņiem. Informācijai par vēlēšanu iecirkņu adresēm un darba laikiem jābūt publicētai arī pašvaldību mājaslapās.

Kā ziņots, šā gada 18.februārī notiks tautas nobalsošana par grozījumiem Satversmē, nododot tautas nobalsošanai jautājumu: "Vai jūs esat par likumprojekta "Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē" pieņemšanu, kas paredz krievu valodai noteikt otras valsts valodas statusu?"

Referendumā Satversmes grozījumi tiks pieņemti, ja par tiem nobalsos vairāk nekā puse balsstiesīgo vēlētāju, kuru skaits 11.Saeimas vēlēšanās bija 1 543 786, tātad par otras valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai referendumā būs jānobalso vismaz 771 893 vēlētājiem.


Написать комментарий