Daugavpils Domē notika darba tikšanās ar Saeimas deputātiem

Foto V.Cigankovs
Foto V.Cigankovs

27. februārī Daugavpils Domes vadība uz sarunu aicinaja no Daugavpilsievēlētos Saeimas deputātus. Deputāti bija aicināti, lai sāktu dialogu ar viņiem par samilzušajām problēmām reģionā. Šoreiz diskusijas tēmas bija Reģionalās slimnīcas finansiālās problēmas un referenduma rezultāti un turpmakā rīcība.

Diskusijā piedalījās Domes priekšsēdētāja Ž. Kulakova un viņas vietnieki V. Azarevičs, V. Širjakovs, L. Jankovska un Saeimas deputāti: D. Rodionovs, R. Eigims, M. Ivanova- Jevsejeva, J. Lāčplēsis. Deputāte I. Laizāne nevarēja ierasties.

Daugavpilsreģionālās slimnīcas vadība vairākkārt ir akcentējusi uzmanību uz to, ka trūkst fiansējuma un slimnīcai var rasties nopietnes problēmas. Saruna bija plānota arī slimnīcas vadītāja Aivara Zdanovska līdzdalība, bet viņš tika aicināts uz Veselības ministriju darba jautājumu risināšanai. Saeimas deputātiem Domes vadība izklāstīja situāciju slimnīcā un aicināja meklēt risinājumu problēmām, lai reģiona iedzīvotāji arī turpmāk saņemtu kvalitatīvu aprūpi.

Otrs jautājums bija saistīts ar referenduma rezultātiem.

It īpaši tas sverīgi, ja skatīties referenduma rezultātus Latgales reģionā kopumā un atsevišķās pašvaldībās, kur lielākā daļa atdeva savu balsi par valsts valodas statusa piešķiršanu arī krievu valodai. Tas pierāda, ka ir ļoti nopietnas problēmas un to risinājumu steidzami ir jāmeklē visiem kopā. Pie sarunu galda ir jāsēstas likumdevējiem, valdībai, pašvaldībām, sabiedriskām organizācijām, jāatsakās no emocijām un jāsāk veidot dialogu.

Ņemot vārā tautas nobalsošanas rezultātus Daugavpils Dome ierosina:

1.Izdarīt izmaiņas likumdošanā, kas ļautu pašvaldībās, kur lielākā daļa pilsoņu referendumā nobalsoja par otro valsts valodu saziņā ar iedzīvotājiem izmantot krievu valodu. Līdz ar to pašvaldību pakalpojumi kļūs saprotamāki un pieejamāki, kā arī uzlabosies dialogs starp vietējo varu un iedzīvotājiem.

2.Lai veicinātu valsts valodas apgūšanu, piešķirt valsts finansējumu latviešu valodas bezmaksas mācību kursu organizēšanai.

3.Vienkāršot Latvijas Republikas pilsonības piešķiršanas kārtību Latvijā dzimušajiem nepilsoņu (citu valstu pilsoņu un bezvalstnieku) bērniem.

4.Iekļaut valsts svētku dienu sarakstā pareizticīgo un vecticībnieku Ziemassvētkus 7.janvāri, noteikt to kā brīvdienu.

5.Ņemot vērā sarežģīto sociāli ekonomisko situāciju valstī, atcelt soda sankcijas par latviešu valodas nepietiekošām zināšanām.
Šos ierosinājumus Domes vadība nodeva arī Saeimas deputātiem tikšanās laikā.

Daugavpils Domes priekšsēdētāja Žanna Kulakova informēja, ka panākta vienošanās ar Saeimas deputātiem, ka šādas tikšanās būs regulāras un notiks reizi mēnesī, piektdienās. Kulakovas kundze uzsvēra, ka tas ir tikai dialoga sākums, svarīgi, ka mēs to uzsākām un visi esam gatavi iesaistīties pilsētas un reģiona jautājumu risināšanā. 


Написать комментарий