Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldē notika tikšanās ar pilsētas izglītības iestāžu vadītājiem

foto V.Cigankovs
foto V.Cigankovs

Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldē 9.martā notika vispārizglītojošo skolu direktoru un 13.martā pirmsskolas izglītības iestāžu vadītāju sanāksmes. Daugavpils pilsētas Domes priekšsēdētājas 1.vietnieks Vitālijs Azarevičs skolu direktorus un pirmsskolas izglītības iestāžu vadītājas informēja par attīstības perspektīvām, izglītības iestāžu ēku renovācijas gaitu un pilsētas svētku norisi.

Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldes vadītāja Marina Isupova iepazīstināja izglītības iestāžu vadītājus ar Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldes struktūru un pārvaldes Nolikumā noteiktajām funkcijām. Īpaši tika akcentētas pārvaldes prioritātes darbības sākumposmā.

Kā vienu no pirmajiem veicamajiem uzdevumiem, pārvaldes vadības komanda ir definējusi izglītības iestāžu piedāvājuma atbilstības sabiedrības vajadzībām izpēti un izglītības iestāžu attīstības programmu aktualizēšanu. Tuvākajā laikā tiks uzsākts darbs pie pašvaldības stratēģisko un politikas plānošanas dokumentu izglītības jomā izstrādes. Par prioritāriem uzdevumiem tika nosaukta arī rūpēšanās par bērnu drošību un pozitīvās uzvedības veicināšana.

Sakarā ar to, ka jaunizveidotās Pārvaldes funkciju sarakstā ir arī profesionālās izglītības attīstība, savas darbības sākumposmā pārvaldes speciālisti ir uzsākuši dialogu ar pilsētas profesionālās izglītības iestādēm, plāno izstrādāt metodiku, kas ļautu savlaicīgi aktualizēt profesionālās izglītības programmu saturu atbilstoši darba tirgus prasībām, nodibināt sadarbību ar darba devējiem un nozaru asociāciju speciālistiem, organizēt konsultācijas profesionālās orientācijas un karjeras izvēles jautājumos.

Lai veicinātu izglītības un interešu iestāžu iesaistīšanos ES projektos, pārvalde sniegs padotības iestādēm kvalitatīvu atbalstu projektu līdzekļu piesaistē. Mūžizglītības attīstības kontekstā tiks paplašinātas pieaugušo izglītības iespējas. Kā piemērs, tika minēt jau šobrīd uzsākušies pašvaldības finansētie latviešu valodas kursi pieaugušajiem, ar kuru organizēšanu nodarbojas pārvaldes Interešu, profesionālās un pieaugušo izglītības nodaļa.

Kopā ar pašvaldību un arodbiedrību tiks meklētas iespējas risināt pedagogu darba apstākļu un atalgojuma uzlabošanas jautājumus. Tiks izstrādāti Pārvaldei un tās padotībā esošajām iestādēm saistoši dokumentu aprites, publisku iepirkumu, finanšu un materiālo līdzekļu izmantošanas noteikumi, kas vienkāršos procedūras un veicinās to caurskatāmību.

Visu prioritāro uzdevumu realizēšanai būs nepieciešama sadarbība visdažādākajos līmeņos. Svarīgākie un ciešākie sadarbības partneri noteikti būs izglītības iestāžu pedagogi, izglītojamie, vecāki, tehniskais personāls, kā arī pašvaldības un valsts iestāžu amatpersonas un darbinieki, domes deputāti. Jautājumos, kas saistīti ar profesionālo izglītību un karjeras virzību, pārvalde ir gatava sadarbībai ar darba devējiem un nozaru asociāciju speciālistiem. Jauns virziens tiek paredzēts sakariem ar masu medijiem, lai aicinātu tos brīvprātīgi atbalstīt sabiedrības viedokļa izpēti un stratēģisko dokumentu publisku apspriešanu. Pārvalde uz sadarbību aicina arī nevalstiskās organizācijas un ikvienu, kam ir reālie konstruktīvie priekšlikumi jautājumu risināšanā izglītības jomā.

Tiekoties ar skolu direktoriem, pārvaldes speciālisti stāstīja arī par aktuāliem ikdienas darba jautājumiem: par izmaiņām likumdošanā, tarifikācijas saskaņošanas kārtību un iesniegumiem atbrīvošanai no eksāmeniem, par latviešu valodas kursiem pieaugušajiem, par zinātniski pētniecisko darbu konferences aktualitātēm, par skolotāju portfolio izvērtēšanu projekta „Pedagogu konkurētspējas veicināšana izglītības sistēmas optimizācijas apstākļos” ietvaros, par 13 – 14-gadīgo bērnu nodarbinātību vasarā un bērnu vasaras atpūtas nometnēm un pasākuma ideju vidusskolu absolventiem.

Pirmsskolas izglītības iestāžu vadītājas tika iepazīstinātas ar pirmsskolas izglītības iestādēm aktuāliem darba jautājumiem, kā arī uzzināja par pedagoģiski medicīnisko komisiju un citām Iekļaujošās izglītības centra aktualitātēm. Notika arī diskusija par pirmsskolas izglītības iestāžu mājas lapu izveidošanu, saturu un uzturēšanu.

Abu sanāksmju noslēgumā tika parakstīti pāratjaunotie darba līgumi starp jaunizveidoto iestādi un izglītības iestāžu vadītājiem (direktoriem) un to neatņemamā sastāvdaļa – aktualizētie amata apraksti.

Atvadoties pārvaldes vadītāja un sanāksmju dalībnieki vienojās par kārtējo tikšanos jau katrā no izglītības iestādēm, ar kurām vadītāja vēlas iepazīties personiski, klātienē noskaidrojot, kādas savas attīstības perspektīvas saskata iestādes un kādas ir to vajadzības. 


Написать комментарий