Pāternieku muitas kontrolpunkta slēgšana kravas auto palielina rindas Silenē un Terehovā

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Pāternieku muitas kontroles punkta (MKP) slēgšana kravas transportlīdzekļiem uz Latvijas robežas ar Baltkrieviju pēdējās dienās nedaudz palielinājusi automašīnu plūsmu caur Silenes un Terehovas MKP.

VID Sabiedrisko attiecību daļā informēja, ka saskaņā ar Krievijas robežsargu sniegto informāciju šobrīd pie Terehovas MKP Krievijas pusē iebraukšanu Latvijā rindā gaida 250 kravas automašīnas un kravas automašīnu plūsma no Krievijas nedaudz pieaug.

Savukārt Silenes MKP Baltkrievijas pusē iebraukšanai Latvijā rindā ir 340 kravas automašīnas.

Tāpat palielinājusies arī rinda Latvijas pusē – iebraukšanu Baltkrievijā rindā gaida 160 kravas automašīnas.

Jau ziņots, ka 15.martā, Baltkrievijai sākot rekonstrukcijas darbus Grigorovščinas muitas kontroles punktā, arī Latvija slēdza kravas transportlīdzekļu kustību caur Pāterniekiem. Kravas automašīnām robeža ar Baltkrieviju Pāterniekos būs slēgta līdz 15.oktobrim.

Saskaņā ar Baltkrievijas sniegto informāciju Grigorovščinā šķērsot robežu var tikai vieglās automašīnas un tālsatiksmes autobusi, bet kravas automašīnām robežas šķērsošana šajā muitas kontroles punktā ir liegta, tāpēc šajā laikā ierobežojumi noteikti arī Latvijas pusē esošajos Pāterniekos.

Transportlīdzekļi ar kravām, izņemot veterinārajai kontrolei pakļautās kravas, Latvijas un Baltkrievijas robežu var šķērsot caur Silenes muitas kontroles punktu.

Savukārt kravas, kas pakļautas veterinārajai kontrolei, var nogādāt uz Baltkrieviju caur Terehovas MKP, kas darbojas uz Latvijas robežas ar Krieviju. Tāpat iespējams izvēlēties robežas šķērsošanai vietu uz Lietuvas un Baltkrievijas robežas.

Pēc Pāternieku MKP slēgšanas VID prognozēja lielāku slodzi Silenes kontrolpunktā uz robežas ar Baltkrieviju un Terehovā uz Latvijas un Krievijas robežas. VID šī iemesla dēļ paredzējis daļu Pāternieku MKP strādājošo muitas amatpersonu norīkot darbam muitas kontroles punktos ar lielāku slodzi.

VID aplēses liecina, ka šā gada februārī un martā vidēji diennaktī caur Pāternieku MKP robežu šķērsoja 315 kravas automašīnu, no tām, izbraucot no Latvijas uz Baltkrieviju, robežu šķērsoja vidēji 85 kravas automašīnu diennaktī, bet, iebraucot no Baltkrievijas Latvijā, – vidēji 230 kravas automašīnu diennaktī.

Ieņēmumu dienests gan atzīst, ka gada sākumā transportlīdzekļu plūsmas intensitāte ir mazāka, bet līdz gada beigām tā pakāpeniski pieaug. 2011.gada pēdējos trīs mēnešos caur Pāternieku MKP robežu šķērsoja vidēji 600 kravas automašīnu diennaktī. Izbraucot no Latvijas uz Baltkrieviju, robežu šķērsoja vidēji 230 kravas automašīnu diennaktī, bet, iebraucot no Baltkrievijas Latvijā, – vidēji 370 kravas automašīnu diennaktī.

Ieņēmumu dienests arī lēš, ka daļa pārvadātāju no citām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm maršrutus plānos un kravas uz vai no Baltkrievijas nogādās caur tiem muitas kontroles punktiem, kas darbojas uz Lietuvas un Baltkrievijas robežas.

VID aicina kravu pārvadātājus laikus izvēlēties robežšķērsošanas vietu un pārliecināties, vai caur izvēlēto Krievijas vai Baltkrievijas muitas kontroles punktu konkrēto preču ievešana ir atļauta.

Neskaidrību vai jautājumu gadījumā VID aicina iedzīvotājus zvanīt pa VID informatīvo tālruni 1898, izvēloties sarunas tēmu "Muita".

Jau ziņots, ka februārī saasinājās ES attiecības ar Baltkrieviju. ES 27.februārī paplašināja sankcijas pret Minsku, kā arī aktualizēja jautājumu par iespējamām ekonomiskām sankcijām pret šo valsti.

ES piemērotās sankcijas varētu būt liegums atsevišķiem Baltkrievijas uzņēmējiem iebraukt ES teritorijā un sakaru pārtraukšana ar uzņēmumiem, kuriem ES ir nozīmīgs tirgus.

Latvija debatēs par ekonomiskajām sankcijām vienmēr esot bijusi ļoti aktīva un līdz šim tās nav atbalstījusi, jo tās var atstāt ļoti nopietnu ietekmi uz kaimiņvalsts iedzīvotājiem, iepriekš norādīja Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Teikmanis.


Написать комментарий