Latvijā un Igaunijā atklāta apjomīga nodokļu krāpšanās shēma

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Latvijas un Igaunijas likumsargi atklājuši apjomīgu krāpniecisku shēmu, kas izmantota aptuveni gadu, lai izvairītos no nodokļu nomaksas, vēsta Igaunijas raidkorporācija ERR.

Pagājušā nedēļā Igaunijas policija veica vairākus reidus Tallinā un tās apkārtnes Harju apriņķī, savukārt Latvijas policija veikusi kratīšanu Rīgā.

Igaunijā izmeklēšanas ietvaros aizturētas sešas personas, kuras bijušas iesaistītas šajā shēmā. Tā organizēta no 2011.gada janvāra līdz 2012.gada februārim.

Divas aizturētās personas strādājušas organizācijā, kas nodrošināja fiktīvus rēķinus, lai mākslīgi palielinātu ar nodokļiem neapliekamo izdevumu daļu.

Organizācija sastāvējusi no sešām pagrīdes vienībām, kuru kopīgais apgrozījums bijis 34 miljoni eiro (23,90 miljoni latu) un kas nodrošināja pakalpojumus 25 Igaunijas un Latvijas kompānijām.

Aizturēto vidū ir arī divu kompāniju direktori, kas tiek turēti aizdomās par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un naudas atmazgāšanā. Viena no kompānijām darbojusies pārtikas vairumtirdzniecības jomā, bet otra – metāla produktu vairumtirdzniecībā.

"Šī ir neparasti plaša krimināllieta. Aizdomās turētie aktīvi darbojās ilgu laiku un divās valstīs, kas sarežģī izmeklēšanu," sacīja prokurors Dmitrijs Teplehs.

"Tā kā viņu aktivitātes ir ārkārtīgi samudžinātas, pierādījumu vākšana bija ļoti sarežģīta un laikietilpīga. Es vēlētos uzsvērt mūsu lielisko sadarbību ar Latvijas Finanšu policiju, kas palīdzēja mums ierobežot noziedzīgas aktivitātes ārpus Igaunijas," sacīja Igaunijas nodokļu pārvaldes izmeklēšanas departamenta vadītājs Jāns Rīma.

Latvijas Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Agnese Grīnberga apliecināja, ka VID Finanšu policijas pārvalde pagājušajā nedēļā izpildījusi Igaunijas kolēģu tiesiskās palīdzības lūgumu, taču, tā kā kriminālprocess sākts Igaunijā, VID nav tiesīgs sniegt informāciju par citas valsts tiesībsargu izmeklēšanu.


Написать комментарий